Bill Johnson (contrabassist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bill Johnson
Bill Johnson in 1909
Algemene informatie
Volledige naam William Manuel Johnson
Geboren Telladega, 10 augustus 1884
Geboorteplaats TalladegaBewerken op Wikidata
Overleden New Braunfels, 3 december 1972
Overlijdensplaats New BraunfelsBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) jazz
Beroep muzikant, orkestleider
Instrument(en) contrabas
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

William Manuel Johnson (Talladega, 10 augustus 1884New Braunfels, 3 december 1972)[1][2][3] was een Amerikaanse jazzcontrabassist en orkestleider van de dixielandjazz. Hij was de oprichter van The Original Creole Orchestra[4] en van King Oliver's Creole Jazz Band[5].

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Johnson begon omstreeks 1890 als gitarist en speelde ook banjo. Omstreeks 1900 trad hij ook op met de contrabas. Hij beweerde de meer energieke slapping-stijl van het basspel te hebben uitgevonden, nadat hij zijn strijkstok had gebroken. Hij leerde deze stijl niet alleen de bassisten in New Orleans, maar ook die in Chicago tijdens de jaren 1920.

Johnson speelde eerst in de Olympia Band. Hij was oprichter (met Jimmy Palao) en manager van de eerste New Orleans-band The Original Creole Orchestra, die de stad verliet om over de grenzen van de naaste omgeving te toeren en waarmee hij van 1912 tot 1918 onderweg was en waarin o.a. Freddie Keppard speelde. Al in 1909 speelde hij eigenlijk met zijn eigen band in Californië. Bovendien stond hij achter de oprichting van de King Oliver's Creole Jazz Band in het Royal Garden begin jaren 1920 in Chicago, waarin hij ook tot de ontbinding in 1923 contrabas speelde. Hij speelde daarna in eigen bands en in enkele van Johnny Dodds en nam tot eind jaren 1920 veel op in Chicago. Deels onder een andere naam was hij tot in de jaren 1950 actief als muzikant. Daarna verhuisde hij naar Mexico, waar hij aan de Mexicaanse grens werkzaam was in de import/export.

Jelly Roll Morton was de langjarige vriend (volgens Morton waren ze ook getrouwd) en latere zakenpartner van de zus van Bill Johnson, Anita Johnson Gonzales. Zijn broer Ollie 'Dink' Johnson[6] was ook muzikant (klarinet, piano), die o.a. in het Original Creole Orchestra werkte als drummer.

Hij dient niet te worden verwisseld met de saxofonist Bill Johnson en de banjospeler Bill Johnson.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Bill Johnson overleed in december 1972 op 88-jarige leeftijd.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lawrence Gushee Pioneers of Jazz – The Story of the Creole Band, Oxford University Press 2005.