Bhisho

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bisho)
Bhisho
Plaats in Zuid-Afrika Vlag van Zuid-Afrika
Bhisho (Zuid-Afrika)
Bhisho
Situering
Provincie Oost-Kaap
District Buffalo City
Gemeente Buffalo City
Coördinaten 32° 51′ ZB, 27° 26′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,08 km²
Inwoners
(2011)
11.192
(1385 inw./km²)
Etniciteit[1] 98% Zwart
Talen[1] 92% Xhosa
Overig
Postcode 5605
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Afrika

Bhisho is de hoofdstad van de Zuid-Afrikaanse provincie Oost-Kaap; het heeft 11.000 inwoners[1] en is ook de administratieve stad van de Oost-Kaap. Port Elizabeth wordt meestal als de economische stad van Oost-Kaap gezien. Ten tijde van de apartheid was het de hoofdstad van het thuisland Ciskei. Bhisho is het Xhosa-woord voor buffel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 september 1992 kwam Bhisho in het nieuws vanwege het zogenaamde bloedbad van Bhisho, waarbij 29 mensen de dood vonden. 100.000 mensen togen naar Bhisho om te demonstreren voor de ontmanteling van Ciskei. Dit zou dan weer onderdeel kunnen worden van het nieuwe Zuid-Afrika, wat zou ontstaan na het democratiseringsproces onder leiding van het Afrikaans Nationaal Congres van Nelson Mandela. De Ciskeise machthebber brigadier Oupa Gqozo weigerde dit echter, wat uiteindelijke uitmondde in een grote protestactie. Tijdens de beschietingen door de Ciskeise politie vonden 28 demonstranten en een politieman de dood. Ook vielen er honderden gewonden.

Subplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Het nationaal instituut voor de statistiek, Stats SA, deelt sinds de census 2011 deze hoofdplaats in in 9 zogenaamde subplaatsen (sub place)[1], waarvan de grootste zijn: Bisho Central • Bisho Hospital • Bisho Park • Tyutyu • Tyutyu North.