Bloedbad van Wassy-sur-Blaise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De hertog van Guise

Het Bloedbad bij Wassy-sur-Blaise vond plaats op 1 maart 1562 bij Wassy-sur-Blaise in het vorstendom Joinville, welk het gebied besloeg van de voormalige Franse regio Champagne-Ardennen. Het was een reactie van de katholieke factie onder leiding van hertog Frans van Guise op het Edict van Saint-Germain (1562): het was een escalatie van provocaties. Zes weken voordien had de koning de hugenoten het recht op eredienst toegestaan buiten de steden.

Bij een rit van de hertog van Guise met zijn gevolg stuitten zij op een protestantse eredienst, die plaatsvond in een schuur binnen de stad en waaraan zo’n 700 mensen deelnamen. Enige aanhangers van de hertog probeerden de dienst te verstoren, maar werden uit de schuur gezet. Toen er een oproer ontstond, werd de hertog geraakt door een steen, waarop zijn aanhangers het vuur op de menigte openden. Hierbij vielen 60-70 doden[1]

Nasleep[bewerken]

Na dit bloedbad volgden andere incidenten, waaronder in Sens, waar de aartsbisschop (kardinaal) Guise aanzette tot vervolging. Hoewel Calvijn maande tot kalmte, trokken ook de protestanten ten strijde, wat resulteerde in het begin van de Hugenotenoorlogen.