Bloedneus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Bloedneus
Epistaxis
Epistaxis1.jpg
Coderingen
ICD-10 R04.0
ICD-9 784.7
DiseasesDB 18327
MedlinePlus 003106
eMedicine emerg/806ent/701, ped/1618
MeSH C08.460.261
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Een bloedneus is een interne bloeding van de neus. De medische benaming, afkomstig uit het Grieks, is epistaxis, wat zoiets als erop druppelen betekent. De bloeding wordt doorgaans snel opgemerkt, omdat het bloed uit de neusgaten druppelt.

Oorzaken[bewerken]

Een bloedneus kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de neus gestoten of zelfs gebroken, maar vooral op grotere hoogten kunnen de kleine bloedvaten knappen door het drukverschil en zo een bloedneus veroorzaken. Ook kan de neus van binnen beschadigd zijn, bijvoorbeeld door neuspeuteren.

Behandeling[bewerken]

Zelf behandelen[bewerken]

Doorgaans stopt het bloeden vanzelf wanneer het bloed begint te stollen, en is een medische behandeling niet noodzakelijk. Men dient de neus eenmalig goed uit te snuiten; het vervolgens uitoefenen van druk op de neus, door te knijpen, zou het stollen moeten bevorderen. De meningen zijn erover verdeeld of deze druk op de brug van de neus, of op het vlezige gedeelte moet worden uitgeoefend. De positie van het hoofd is normaal recht, omdat bij het hoofd achterover houden het bloed het spijsverteringskanaal inloopt, hetgeen misselijkheid en overgeven kan veroorzaken. Bij het hoofd voorover houden, komt er te veel druk op de neus.

Gepekeld varkensvlees[bewerken]

Indien het bloeden niet ophoudt, kan gepekeld varkensvlees een noodoplossing zijn. Artsen van het Detroit Medical Center, probeerden een week lang met conventionele technieken (watten, medicijnen, operaties,...) de bloedneus van een vierjarig meisje te stelpen, die aan de ziekte van Glanzmann leed. Niets hielp echter, totdat de 74-jarige arts Walter Belenky zich herinnerde een militaire veldgids gelezen te hebben, waarin stond dat gepekeld varkensvlees vaak gebruikt werd als noodoplossing bij ernstige neusbloedingen. Een van zijn medewerkers kocht een stuk gepekeld varkensvlees bij de lokale supermarkt en sneed het in drie stukken van 3,5 bij 0,5 cm, vervolgens plaatste men met behulp van een endoscoop en chirurgische tangen het vlees op de wondjes in de neus. Eén stuk werd geplaatst in het linkerneusgat en twee in het rechter, dat heviger bloedde. Binnen 24 uur stopte het bloeden en de artsen waren verbaasd door de snelle werking en constateerden geen enkele bijwerking. Vier weken later belandde het meisje weer in het ziekenhuis met een bloedneus en weer leverde het gepekelde varkensvlees een snelle behandeling. Waarschijnlijk veroorzaakt het zout in het vlees een zwelling van het neusslijmvlies, zodanig dat de wond dichtgedrukt wordt. Mogelijk zitten er ook nog andere stoffen in het varkensvlees die het bloeden helpen stelpen. De artsen van het desbetreffende kinderziekenhuis waarschuwen er toch voor dat rauw varkensvlees gevaarlijke ziekteverwekkers, zoals virussen, kan bevatten.[1]

Het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert patiënten naar de huisarts te gaan,

  • als het bloeden doorgaat nadat men tien minuten de neus dichtgeknepen heeft;
  • als men bloedverdunnende medicijnen gebruikt en weleens een bloedneus heeft;
  • als men regelmatig een bloedneus heeft, terwijl er niet wordt gepeuterd en altijd zachtjes wordt gesnoten.[2]