Bob Jones University vs. de Verenigde Staten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bob Jones Universiteit v. Verenigde Staten
Seal of the United States Supreme Court.png

Hooggerechtshof van de Verenigde Staten van Amerika

Behandeld vanaf: 12 oktober 1982

Vonnis uitgesproken: 24 mei 1983

Volledige naam: Bob Jones University v. Verenigde Staten
Citaties: 461 U.S. 574; 103 S. Ct. 2017; 76 L. Ed. 2d 157; 1983 U.S. LEXIS 36; 51 U.S.L.W. 4593; 83-1 U.S. Tax Cas. (CCH) P9366; 52 A.F.T.R.2d (RIA) 5001
Voorgeschiedenis: De zaak heeft al gediend voor het Federale Hof van Beroep van het vierde district
Vonnis
Evenmin voldoet de geadresseerde aan de kwalificaties van een organisatie die in aanmerking komt voor belastingvrijstelling. Het zou geheel onverenigbaar zijn met het onderliggende concept van belastingvrijstellingen om deze status te geven aan een racistische, discriminerende, particuliere schoolentiteit. Wat ook de argumentatie mag zijn voor het beleid van deze school, discriminatie op basis van ras is tegenstrijdig met het algemene beleid. Racistische, discriminerende, particuliere schoolentiteiten kunnen niet gezien worden als het overdragen van een staatsbelang binnen het bovenstaande liefdadigheids-concept, of de onderliggende intentie van het Congres.
Rechters
Opperrechter Warren Burger
Rechters John Paul Stevens, William Brennan, Sandra Day O'Connor, Byron White, Thurgood Marshall, Harry Blackmun, Lewis Powell, William Rehnquist
Individuele meningen
Meerderheid geleid door: Burger,
Samen met: Brennan, White, Marshall, Blackmun, Stevens, O'Connor, Powell
Tegengestelde opinie van: Rehnquist
Toegepaste wetten
26 U.S.C. § 170, § 501(c)(3)

Bob Jones University vs. de Verenigde Staten, was een beslissing van het Amerikaans hooggerechtshof in 1983 dat de Internal Revenue Service, zonder toestemming van het Congres belastingvoordelen kon weghalen voor organisaties die handelen tegen het algemene beleid van de regering in.

Bob Jones-Universiteit weigerde, op basis van hun Bijbelse interpretatie, nieuwe studenten die getrouwd waren met een partner van een ander ras, of daar voorstander van waren. In 1942 had de universiteit als onderwijsinstelling vrijstelling van belastingen gekregen.

Op 19 januari 1976 liet de IRS weten dat de belastingvrijstelling – vanwege het beleid ten aanzien van gemengde huwelijken - met terugwerkende kracht per 1 december 1970 was opgeheven. De universiteit vocht de beslissing aan waarbij zij bepleitte dat haar opvatting over gemengde huwelijken op een religieuze grondslag berustte. In 1978 werd zij door een Federal District Court in het gelijk gesteld, maar het hoger beroep verloor de universiteit. Net voordat de zaak zou dienen voor het Hooggerechtshof vroeg president Ronald Reagan aan het Openbaar ministerie om de zaak te laten vallen, maar door politieke druk zag hij hier toch vanaf. In de zaak Bob Jones University vs. de Verenigde Staten stelde het Amerikaans hooggerechtshof met 8 tegen 1 de IRS in het gelijk. Omdat de universiteit weigerde haar beleid ten aanzien van gemengde huwelijken aan te passen, moest zij een miljoen dollar terugbetalen aan de belastingdienst.

De rechtszaak is vooral bijzonder omdat zij een precedent schiep waardoor de belastingvrijstelling van religieuze, educatieve of filantropische instellingen kan worden weggenomen als zij handelen tegen het algemene beleid van de regering in.