Bodaboda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bodaboda in bedrijf
Bodaboda fietszitje

Bodaboda betekent fietstaxi in Oost-Afrika. Eigenlijk is het een gewone fiets geïmporteerd vanuit China waarop een extra luxe zitje op de bagagedrager is geplaatst. Vooral in Oeganda is het een populair vervoermiddel. Geschat wordt dat er in Oeganda al 200.000 mannen zo’n professionele fiets tot hun beschikking hebben. De laatste jaren worden de fietsen meer en meer vervangen door motorfietsen. Deze motorfietsen met extra zitje worden ook bodaboda genoemd. In vlakke armere gebieden (Lira) in Oeganda is de fiets bodaboda nog flink in de meerderheid. In de wat minder arme en heuvelachtige gebieden (Kampala, Fort Portal) komt de fiets bodaboda eigenlijk niet meer voor. Met de motor Bodaboda gebeuren erg veel ongelukken, een veilige manier van reizen is het niet.

In de laatste jaren zijn er verschillende bedrijven die inspelen op het toenemende gebruik van mobiele telefoons door ride hailing apps speciaal voor de motorfietsen te ontwikkelen.

Safe Boda actief sinds 2014.

Mobile Boda van het in Rotterdam gevestigde microfinancieringsbedrijf Mobile Lending BV van onder andere bouwgigant Pieter Vermeer (ex Dura-Vermeer).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]