Boduognat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Boduognat standbeeld in Antwerpen (vernietigd in 1954)

Boduognatus was leider van de Nerviërs en in 57 v.Chr. aanvoerder van een Belgisch coalitieleger van Nerviërs, Atrebati en Viromandui in de Slag aan de Sabis tegen Julius Caesar, die hem noemt in zijn Commentarii de bello Gallico.

Het coalitieleger, waarvan de Nerviërs de spil vormden, hadden posities ingenomen op een beboste heuvel die afdaalde tot aan de Sabis (de huidige rivier Selle in de nabijheid van Solesmes). Zij verrasten de Romeinen die hun kamp nog aan het opbouwen waren. Volgens De bello Gallico verliepen de gevechten eerst in het nadeel van de Romeinen maar door de inzet van drie extra legioenen keerde de situatie en werden duizenden krijgers van het coalitieleger gedood.

Boduognat werd het symbool van de heldhaftigheid en de onverzettelijkheid van de Belgae tegen de Romeinen. In Antwerpen werd in 1861 een door Joseph Ducaju vervaardigd standbeeld van de stervende Boduognat ingehuldigd. Het standbeeld stond in het midden van de Belgiëlei, vlak bij de Nerviërststraat en werd in 1954 afgebroken, om de tramsporen recht te trekken.

De planetoïde 3458 Boduognat, die in 1985 door de Belgische astronoom Henri Debehogne werd ontdekt, is naar hem vernoemd.