Boerhaave kliniek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Boerhaave kliniek was een medische voorziening in Amsterdam. Na de sluiting in 1994 en de doorstart van de kliniek in 1995 is alleen het Zusterhuis in gebruik gebleven als kliniek onder de naam Boerhaave Medisch Centrum.

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting in 1902[bewerken]

De Boerhaave kliniek dateert van 1902. De naar de beroemde Leidse hoogleraar geneeskunde Herman Boerhaave (1668-1738) vernoemde kliniek kwam tot stand door samenwerking van twee medisch specialisten, de gynaecoloog dr. Arthur Maurits Mendes de Leon (1856-1924) en de chirurg prof.dr. Otto Lanz (1865-1935). De vermogende Mendes de Leon financierde uit eigen middelen het kapitaal voor de bouw van de kliniek.

Monumentale Boerhaave panden van Cuypers en Stuyt[bewerken]

Dr. Otto Lanz liet de drie Boerhaavepanden bestaande uit zijn woonhuis (doktershuis) aan het Museumplein, de aangrenzende verpleeginrichting Boerhaave kliniek aan de Teniersstraat en het daarnaast gesitueerde Zusterhuis aan de Johannes Vermeerstraat ontwerpen door de architecten Jos Cuypers en Jan Stuyt.

20e eeuw[bewerken]

De Boerhaave kliniek in Amsterdam startte in 1902 als privékliniek. Na de dood van de oprichter/eigenaar Mendes de Leon in 1924 nam een medisch consortium, de Vereniging Boerhaave Kliniek, het bestuur van de kliniek over. In de Bezettingstijd werd de kliniek met Duits medisch personeel bestemd voor verpleging van (niet militaire) Duitsers en hun familie. In 1994 is onder het bestuur de Boerhaave kliniek gesloten. Aanzet tot sluiting was in 1982 de zogenaamde ‘lijst Gardeniers’ van de toenmalig staatssecretaris Volksgezondheid Til Gardeniers.

Boerhaave Medisch Centrum[bewerken]

Van de drie oorspronkelijke Boerhaave panden is na uitgebreide renovaties na 1994 alleen het pand van het zusterhuis van de Boerhaave kliniek in bedrijf gebleven als medische voorziening. In 1995 werd een doorstart gemaakt als privékliniek. De kliniek is tot op heden in bedrijf onder de naam Boerhaave Medisch Centrum.

Voor uitbreiding van de werkzame oppervlakte is het Boerhaave Medisch Centrum in 2014 verhuisd naar de omgebouwde Gereformeerde Kweekschool, gebouwd in 1933 in Amsterdamse Schoolstijl aan de Dintelstraat 60.[1] [2]

Externe links[bewerken]