Boken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boku

Een boken of bokken (木剣, bok(u), "hout", en ken, "zwaard") is de Japanse benaming voor een houten oefenzwaard. In Japan wordt vooral de naam bokutō (木刀, "houten zwaard") gebruikt.

Tegenwoordig wordt het gebruikt bij diverse vechtkunsten, zoals kenjutsu, Iaido, kendo en Aikido.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bokken zijn even oud als Japanse zwaarden, en werden gebruikt bij de training van krijgers. Miyamoto Musashi, een legendarische kenjutsu meester, was berucht om het vechten tegen volledig bewapende tegenstanders met slechts één of twee bokken. Hiermee wist hij zelfs enkele zwaardmeesters te verslaan.

Heden ten dage[bewerken | brontekst bewerken]

Bokken worden nog steeds gebruikt, onder andere bij jodo, ninjutsu, kenjutsu, kendo en aikido. Tegenwoordig zijn bokken in allerlei soorten verkrijgbaar, met saya, zonder saya, hout en kunststof. Een bokken is zeer persoonlijk. Het balanspunt en de stabiliteit zijn twee belangrijke selectiepunten bij de aanschaf van een bokken.

Korea[bewerken | brontekst bewerken]

In de Koreaanse vechtkunsten, zoals kumdo, wordt dit wapen mokgeom (목검) genoemd. In het hanja is de spelling van het woorden mokgeom en boken vrijwel gelijk. Het Japanse karakter voor ken is een gesimplificeerde vorm. Mok (hanja: 木) betekent hout, geom (hanja: 劍) betekent zwaard.