Bola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Boleadoras

Bola (van Spaans bola, "bal", ook bekend als boleadoras) is een twee- of drieriemige lasso, met kogels aan de uiteinden, bedoeld om dieren aan hun benen te vangen. De bola is een wapen dat geworpen kan worden en gebruikt werd door de inheemse bevolking van Patagonië en de Pampa en later geadopteerd werd door de gaucho's. Zij gebruikten het voor het vangen van guanaco (Lama) en nandoe (een geslacht Zuid-Amerikaanse loopvogels). Ook de Chinezen en Inuit gebruikten oorspronkelijk dit jachtgereedschap.

Gebruik[bewerken]

Gaucho's gebruiken bolas om loslopend vee te vangen of als spel. Hij geeft de kogels een zwaai en laat ze los. Het wapen wordt gebruikt om de poten van een dier te verstrengelen, echter als met te veel kracht wordt gegooid bestaat het risico om botten te breken. Soms waren er alleen 2 gewichten aan het uiteinde.

Model[bewerken]

Er bestaat geen standaard model; de meeste bolas hebben twee of drie kogels, maar er zijn versies tot wel 8 kogels. Bepaalde bolas hebben kogels met gelijke gewichten, andere hebben wisselende knoop en riemlengte. Gaucho's gebruiken bolas gemaakt van gevlochten leren riem met houten kogels of kleine leren zakken gevuld met stenen aan het uiteinden van de riemen.

Bolas worden benoemd afhankelijk van het aantal gebruikte gewichten:

  • Perdida (1 gewicht)
  • Avestrucera o ñanducera (2 gewichten)
  • Boleadora (3 gewichten)
  • Ka-Lum-Ik-Toun (Inuit benaming voor bolas met 4 of meer gewichten)

Externe links[bewerken]