Bolek en Lolek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bolek en Lolek
Genre Kinder tekenfilmserie
Bedenker Władysław Nehrebecki
Muziek Waldemar Kazanecki
Land van oorsprong Vlag van Polen Polen
Taal Pools
Productie
Producent Studio Filmów Rysunkowych
Uitzendingen
Start 1963
Einde 1986
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Bolek en Lolek

Bolek en Lolek zijn de twee hoofdfiguren uit de gelijknamige Poolse tv-animatieserie. Zij zijn gebaseerd op Władysław Nehrebecki's zoons en werden deels gemaakt door Alfred Ledwig alvorens te worden ontwikkeld door Władysław Nehrebecki en Leszek Mech. Ze verschenen voor het eerst in een animatiefilm in 1964. De serie geniet nog altijd een gewaardeerde plaats in de Poolse gelederen. Een meisje karakter, Tola, werd uiteindelijk in 1973 geïntroduceerd, ze is een schattig klein meisje die diep in het bos leefde, en voldoet aan Bolek en Lolek daar. In totaal zijn er 150 afleveringen gemaakt en twee bioscoopfilms. De serie was populair in veel landen, en was de enige geanimeerde film die mocht worden uitgezonden door de Iraanse televisie net na de revolutie van 1978. In Nederland was de serie te zien in de NCRV-kindertelevisieserie Op zolder.

Personages[bewerken]

 • Bolek (ingesproken door Ewa Zlotowska en Ilona Kuśmierska) - Loleks oudere broer.
 • Lolek (ingesproken door Danuta Mancewicz en Danuta Przesmycka) - Boleks jongere broer.
 • Tola - Een schattig en lief klein meisje dat diep in het bos leefde. Tola is erg meisjesachtig als ze eruit ziet als een magische sprookjesprinses, maar ze is echt een regelmatig tomboy en ze had haar jongensachtige uiterlijk, in plaats van een magische prinses. Tola heeft oranje haar met staartjes. Ze draagt een wit overhemd, een mouwloos blauwe jurk, witte sokken en zwarte schoenen. In haar eerste verschijning in de aflevering "Tola" verlaat Tola het bos en verhuist naar Bolek en Lolek's huis en ontmoet ze voor de eerste keer. Volgens de aflevering "Zgubiony Ślad" woont Tola in het houten huisje in het bos. Zij is de liefdesbelangstelling van Bolek en Lolek en het ondersteunende personage in de serie.

Trivia[bewerken]

 • In het Engels zijn de tekenfilms gedistribueerd als Jym & Jam en Bennie en Lennie.
 • In het Nederlands zijn de tekenfilms uitgegeven onder de naam "Bolletje & Lolletje" door "Kidstuff"

Verkrijgbaar waren: "Bolletje en Lolletje en de familie Schaap" en "Bolletje en Lolletje op avontuur", wellicht zijn er later nog meer titels uitgebracht.

 • Een aantal steden in Polen hebben een straat genoemd naar de twee karakters, zoals Olsztyn, Zielona Góra, Kwidzyn, en Ostrów Wielkopolski.

Filmografie[bewerken]

Series:
 • Bolek and Lolek (13 afleveringen) - 1963 - 1964
 • Bolek and Lolek on Vacation (13 afleveringen) - 1965 - 1966
 • Bolek and Lolek travel the world (18 afleveringen) - 1968 - 1970
 • Tales of Bolek and Lolek (13 afleveringen) - 1970 - 1971
 • Adventures of Bolek and Lolek (63 afleveringen) - 1972 - 1980

Externe links[bewerken]