Boleslaw I van Mazovië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Boleslaw I
1208-1248
BolKon.JPG
Hertog van Mazovië
Periode 1247-1248
Voorganger Koenraad I
Opvolger Ziemovit I
Vader Koenraad van Mazovië
Moeder Agatha van Vladimir-Volhynsk
Dynastie Piasten

Boleslaw I van Mazovië (1208 - 25 februari 1248) was de oudste zoon van Koenraad van Mazovië en Agatha van Vladimir-Volhynsk.Zijn vader neemt in 1229 een deel in van het hertogdom Sandomierz, met de stad Radom, en schenkt dit aan Boleslaw.Samen met zijn vader en zijn broers neemt Boleslaw in 1231 deel aan de installatie van de Teutonen in de streek van Chełmno. Boleslaw steunt zijn vader ook in de strijd om de troon van Krakau te veroveren na de dood van Wladislaus III Spillebeen. Door een snelle tegenaanval van Hendrik I met de Baard en een verrassingsaanval van de Pruisen op Mazovië wordt Koenraad van Mazovië verplicht om Krakau op te geven. Hendrik I met de Baard neemt ook de controle over gans het hertogdom Sandomierz.

Om hem te compeneren voor het verlies van Sandomierz geeft zijn vader Boleslaw een deel van Mazovië, met Sieradz als hoofdstad. Koenraad van Mazovië houdt wel de controle over het buitenlands beleid en over het leger. In 1234 krijgt hij het noorden van Mazovië in ruil voor de streek van Sieradz, dat voor zijn vader strategisch belangrijker is in zijn ambities om hertog van Krakau te worden. Boleslaw installeert verder de orde van Dobrin in Drohiczyn. In 1238 neemt hij deel aan de oorlog tegen Daniel van Galicië en tegen Mendog van Litouwen.

Na de dood van Hendrik II de Vrome in de slag bij Legnica (1241), steunt hij zijn vader die zich meester maakt van Krakau, maar twee jaar later verdreven wordt. Boleslaw was gehuwd met Gertrudis (-1244), een dochter van Hendrik II de Vrome.