Casimir I van Koejavië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Casimir I van Koejavië
1211-1267
Kazimierz I kujawski.JPG
Hertog van Koejavië
Periode 1233-1267
Voorganger Koenraad van Mazovië
Opvolger Wladislaus de Korte, Casimir II van Łęczyca & Ziemovit van Dobrzyń
hertog van Sieradz-Łęczyca
Periode 1247-1260
Voorganger Koenraad
Opvolger Leszek II de Zwarte
Vader Koenraad van Mazovië
Moeder Agatha van Vladimir-Wolhynsk
Dynastie Piasten

Casimir I van Mazovië (1211 - 14 december 1267) was de tweede zoon van Koenraad van Mazovië en Agatha van Vladimir-Wolhynsk. In 1233 werd hij vorst van Koejavië. Hij steunde zijn vader in diens pogingen om de troon van Krakau in te nemen en als dank kreeg hij in 1242 Wyszogród . In 1247 stierf zijn vader en wanneer deze Mazovië overmaakt aan zijn oudste broer Boleslaw en Sieradz en Łęczyca aan Ziemovit, zinde dit Casimir niet en er ontstond een jarenlange strijd tussen de broers. Na de plotste dood van Boleslaw I van Mazovië in 1248 erfde Ziemovit al zijn bezittingen. Ziemovit liet Sieradz en Łęczyca aan zijn broer Leszek.

In 1248 voelde Casimir zich bedreigd door het bondgenootschap dat Ziemovit had gesloten met Daniel van Galicië en vervolgens in 1254 ook met de Teutonen om zich te verdedigen tegen de optrekkende Baltische stammen. Hij nam Ziemovit gevangen, die pas na een jaar weer vrijkwam. Een coalitie onder leiding van Boleslaw de Vrome van Groot-Polen versloeg in 1259 Casimir I waardoor Ziemovit terug in het bezit kwam van Sieradz.

Casimir was driemaal getrouwd. Zijn eerste echtgenote was Hedwig, vermoedelijk een dochter van Wladislaus Odonic. Dit huwelijk eindigde kinderloos. Zijn tweede echtgenote was Constance, dochter van Hendrik II de Vrome. Uit dit huwelijk kwamen twee zoons voort: Lech II de Zwarte, Ziemomysl van Inowrocław en een dochter Adelheid. Zijn derde echtgenote werd Euphrosina, dochter van Casimir I van Opole. Zij schonk hem drie zoons: Wladislaus I de Korte, Casimir II van Łęczyca, Ziemovit van Dobrzyń en een dochter Euphemia.