Włocławek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over de plaats Włocławek. Voor de gelijknamige gemeente zie Włocławek (gemeente).
Włocławek
Leslau
Stad in Polen Vlag van Polen
Włocławek (Polen)
Włocławek
Situering
Woiwodschap Koejavië-Pommeren
District zelfstandig stadsdistrict
Gemeente Włocławek
Coördinaten 52° 39′ NB, 19° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 84,78 km²
Inwoners
(2005)
120.369
(1420 inw./km²)
Overig
Identificatiecode 46401
Website bron: Włocławski Portal Internetowy
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Polen

Włocławek ([vwɔˈʦwavɛk]?; Duits 1939-1945: Leslau) is een stad in het Poolse woiwodschap Koejavië-Pommeren. Het is een stadsdistrict. De oppervlakte bedraagt 84,78 km², het inwonertal 120.369 (2005).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Włocławek ontstond in de elfde eeuw als kleine nederzetting aan de rivier de Weichsel. In 1123 werd het stadje de hoofdplaats van een eigen bisdom, behorend tot het aartsbisdom Gniezno. Stadsrechten kreeg het pas in 1261. Włocławek kreeg in de volgende twee eeuwen te maken met aanvallen door troepen van de Duitse Orde. Pas na de Vrede van Thorn/Toruń (1466) kreeg Włocławek de gelegenheid op te bloeien. Er werd vooral handel gedreven in graan.

Na de invasie van Zweedse troepen,1657, was het gedaan met de welvaart van Włocławek. De Zweden richtten grote verwoestingen aan.

Bij de Tweede Poolse Deling van 1793 kwam Włocławek tijdelijk onder Pruisisch gezag, maar als gevolg van het Wener Congres van 1815 werd de stad deel van het onder Russische heerschappij staande Congres-Polen.

Włocławek had zwaar te lijden van de Eerste Wereldoorlog: de economie lag grotendeels stil, met armoede tot gevolg. Tijdens de nieuwe Poolse republiek kon Włocławek weer enigszins opleven, maar gedurende de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de bevolking, vooral de Joden weggevoerd en omgebracht, terwijl als gevolg van de gevechten zo'n dertig procent van de bebouwing verloren ging.

Tijdens de Duitse bezetting viel de stad onder de nieuwe Reichsgau Wartheland, als onderdeel van de Landkreis Leslau. Wartheland moest, onder leiding van Gauleiter Arthur Greiser een Duitse modelprovincie worden, waarin voor de oorspronkelijke Poolse inwoners alleen nog een ondergeschikte plaats bleef. Veel Duitstaligen uit andere delen van (Oost-)Europa werden naar dit nieuwe Wartheland gelokt en kregen huizen van verjaagde Polen.

Vanaf 1945 besteedde de nieuwe Poolse regering veel aandacht aan de wederopbouw van de industrie en werden in Włocławek chemische fabrieken gebouwd, terwijl ook de meubel- en de voedingsmiddelenindustrie opkwamen. Die laatste twee zijn ook nu nog de grootste werkgevers van de stad.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Włocławek[bewerken | brontekst bewerken]

Weblinks[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Włocławek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.