Bydgoszcz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bydgoszcz
Bromberg
Stad in Polen Vlag van Polen
POL Bydgoszcz flag.svg Wapen
Bydgoszcz (Polen)
Bydgoszcz
Situering
Woiwodschap Koejavië-Pommeren
District zelfstandig
Coördinaten 53° 7′ NB, 18° 0′ OL
Algemeen
Oppervlakte 174,48 km²
Inwoners (2016) 354.990
(2110 inw./km²)
Overig
Identificatiecode 46101
Website bydgoszcz.pl
Portaal  Portaalicoon   Polen
Kerk van de H. Vincentius a Paolo
Marktplein

Bydgoszcz ([ˈbɨdgɔʃʧ]? Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg); Duits: Bromberg Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een stad in Noordwest-Polen met 354.990 inwoners (2016) en de grootste stad van het woiwodschap Koejavië-Pommeren. De stad vormt een agglomeratie met het 30 km oostelijker gelegen Toruń. Bydgoszcz ligt aan de Brda, een zijrivier van de Wisła. Van 1772 tot 1920 was de stad Pruisisch respectievelijk Duits.

Geschiedenis[bewerken]

Bydgoszcz ontstond in de 12e eeuw als handelsnederzetting en kreeg in 1346 stadsrechten van de Poolse koning Casimir de Grote. De Poolse naam van de stad is afkomstig van die van de burcht Bidgost die in de buurt stond, en de Duitse is afgeleid van die van de rivier de Brahe, de Duitse naam van de Brda.

In de 16e eeuw behoorde Bydgoszcz tot de grootste steden van Polen, maar door de Grote Noordse Oorlog, overstromingen en epidemieën resteerden er in 1772 nog maar 700 inwoners. In dat jaar ging Bydgoszcz tot het Pruisische Netzedistrict behoren. Het kreeg nieuwe impulsen door de aanleg van een kanaal tussen de Brda en de Noteć, waardoor de Weichsel met de Oder werd verbonden. In 1910 was 84% van de bevolking (57.700 inwoners) Duits. Na de door Duitsland verloren Eerste Wereldoorlog werd de stad weer Pools.

Tussen de plaatselijke Duitsers en Polen kwam het kort na de Duitse inval in Polen op 3 september 1939 tot ernstige gevechten. Bij deze Brombergse Bloedzondag of Bloedige Zondag van 1939 kwamen honderden Duitsers en Polen om het leven, maar hun precieze aantal blijft omstreden, evenals de aanleiding van de gevechten. Men vermoedt dat de oorzaak een Poolse paniekreactie was wegens geruchten dat de etnische Duitsers de Duitse troepen zouden helpen. Uiteindelijk werden etnische Duitsers hardhandig door de Polen weggevoerd waarbij velen omkwamen. Schattingen van het aantal doden variëren tussen een paar honderd tot 3.000. Duitse waarnemers maakten hier 5.000 van wat door Hitler werd opgeblazen tot een ongeloofwaardig aantal van 50.000. Als vergelding executeerden de Duitsers in de eerste dagen van de bezetting 2.000 Poolse inwoners van Bydgoszcz. Tijdens de Duitse bezetting vluchtten de meesten van de (relatief weinig) joodse inwoners van de stad: wie bleef, werd omgebracht. Na de Tweede Wereldoorlog werd Bydgoszcz wederom Pools en werden de Duitse inwoners het land uitgezet.

Cultuur[bewerken]

Bydgoszcz huisvest het grootste operafestival van Polen, het Bydgoszcz Opera Festival.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Onderwijs[bewerken]

Sport[bewerken]

Zawisza Bydgoszcz is de bekendste voetbalclub van Bydgoszcz en speelde vele seizoenen op het hoogste niveau in de Ekstraklasa. In 2016 ging de club failliet en maakte daarna een doorstart op amateurniveau.

Bekende inwoners van Bromberg/Bydgoszcz[bewerken]

Geboren[bewerken]

Galerij[bewerken]