Bomaanslagen in Bombay van 11 juli 2006

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Locatie bomaanslagen

De bomaanslagen in Bombay van 11 juli 2006 hebben betrekking op een reeks terroristische aanslagen, gepleegd met behulp van bommen. Op 11 juli 2006, rond 18:30 lokale tijd, ontploften in Bombay zeven bommen op volgepakte treinen. Deze bommen in de financiële hoofdstad van India en enkele voorsteden ervan hebben het leven gekost aan zeker 200 treinreizigers.

Details[bewerken]

Slachtoffers van de Bomaanslagen van 11 juli in Bombay
Locatie Doden Gewonden
Mahim 30 27
Borivali 30 12
Jogeshwari 30 16
Khar Road 29 14
Matunga Road 25 23
Mira Road 10 -
Santacruz 29 39
Totaal 183 500

De bommen werden geplaatst op treinen aan de westelijke kant van het treinnetwerk. De eerste ontploffing gebeurde om 18:30 IST, tijdens het daaropvolgende uur ontploften de overige bommen. De bommen waren in de eersteklascompartimenten van de treinen geplaatst, en ontploften dicht bij de stations van Matunga Road, Khar Road, Santacruz, Jogeshwari, Borivali en Bhayandar.

Reactie[bewerken]

Als reactie op de bomaanslagen werden alle stations in de miljoenenstad afgesloten. Dit heeft ingrijpende gevolgen, want dagelijks maken zo'n vijf miljoen mensen gebruik van het openbaar vervoer.

De politie en de veiligheidstroepen zijn in opperste staat van paraatheid gebracht.

In 1993 werd Bombay ook geteisterd door bomaanslagen, toen ontploften dertien bommen. Daarbij kwamen 260 mensen om.

Internationale reacties[bewerken]

Leiders in India en over de hele wereld reageren op de dodelijke bomaanslagen in Bombay.

  • "De Verenigde Staten staan samen met het volk en de regering van India en veroordeelt in de sterkste termen deze wreedheden, die de levens getroffen hebben van onschuldige mensen terwijl ze hun dagelijkse bezigheden uitvoerden. Zulke daden versterken alleen de internationale samenwerking tegen terrorisme en bevestigen dat er geen enkel excuus is voor de moord op onschuldige mensen." -- President Bush, Verenigde Staten.
  • "De serie van explosies... zijn schokkende en laffe pogingen om een gevoel van angst en terreur te spreiden onder onze burgers. Mijn hart reikt uit naar en rouwt voor iedereen die getroffen zijn door deze explosies en diegene die geliefden hebben verloren... Ik ben ervan overtuigd dat de mensen van deze fantastische stad de wil en moed hebben om deze situatie onder ogen te krijgen en sterk te staan in het uitvoeren van hun normale activiteiten zonder toe te geven aan de dreiging van terreur. We zullen werken om de duivelse complotten van terroristen te verslaan en zullen hen niet laten slagen." -- Minister President, Manmohan Singh, India.
  • "Pakistan veroordeelt de series van bomexplosies op treinen in Bombay, India, sterk. Deze afschrikwekkende daden van terrorisme hebben geleid tot het verlies van een groot aantal waardevolle levens..." -- Reactie Pakistan, Buitenlandse Zaken
  • "Er is geen politieke oorzaak dat de moord van onschuldige mensen kan verantwoorden. De Verenigde Staten staat samen met India in de oorlog tegen terreur. Degene die verantwoordelijk zijn voor deze afschuwelijke daden moeten snel worden veroordeeld." -- Condoleezza Rice, Verenigde Staten.
  • "In de naam van de Spaanse overheid en mijzelf, wil ik mijn medeleven uiten voor deze zeer ernstige terreuraanslagen die uw land hebben getroffen. Ik wil ook het medeleven van het Spaanse volk uiten... De aanslagen van vandaag op zeven treinen in Bombay doen denken aan tragische gebeurtenissen die we ondergingen in Madrid op 11 maart 2004." -- Minister President, Jose Luis Rodriguez Zapatero, Spanje.
  • "Ik veroordeel deze brutale en schaamteloze aanslagen sterk. Er kan nooit een excuus zijn voor terrorisme. Onze gedachten zijn met de slachtoffers en hun families. We staan samen met India, als werelds grootste democratie die onze vastberadenheid delen om terrorisme te verslaan in alle vormen." -- Minister President, Tony Blair, Verenigd Koninkrijk.
  • "Deze terroristische daad is schokkend en afschrikwekkend. Het is bedoeld om onschuldige burgers te doden en ik veroordeel deze in de sterkste woorden... Afghanen hebben geleden onder de handen van terroristen voor vele jaren en begrijpen de pijn die terrorisme veroorzaakt. Mijn gedachten zijn met de familie en slachtoffers van degenen die gewond zijn geraakt." -- Afghaanse president Hamid Karzai.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]