Bootleg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bootleg is een begrip met verschillende betekenissen.

Letterlijk is het de schacht van een laars, waarin dingen werden verborgen om te smokkelen. Dit gaat terug tot de 17e eeuw, maar werd vooral bekend door de Amerikaanse drooglegging in de jaren 1920, toen het maken en verhandelen van alcoholische drank was verboden. Zo werd bootleg een begrip voor iets illegaals, te beginnen met de verkoop van alcoholische dranken waarvoor geen belastingen betaald zijn. De term bootleg wordt sindsdien veelal gebruikt voor op illegale wijze vervaardigde of bemachtigde producten.

  • In de muziekindustrie wordt de term 'bootleg' op drie verschillende manieren gebruikt:
  1. een onofficiële opname, die vaak tegen de wil van artiest of platenfirma op de markt verschijnt. Vaak zijn dit illegale liveopnamen van concerten of ongebruikte/alternatieve versies van studiotracks, al zijn er bands zoals de Grateful Dead, Nine Inch Nails en The Black Crowes die het uitwisselen van concertopnamen tussen liefhebbers juist stimuleren.
  2. het uitbrengen van bestaande opnamen welke op dat moment niet meer officieel verkrijgbaar zijn of uitverkocht op geluidsdrager (lp, cd, cassette, dvd) door derden die daar niet de licentie voor bezitten. Ook in de klassieke muziekwereld komt dit voor, al is de benaming bootleg daar niet gebruikelijk.
  3. de praktijk van deejays om (delen van) twee of meer muziekstukken door elkaar draaien van en zo een nieuw nummer te creëren.[1] Aan het einde van de jaren negentig werd dit een ware rage, onder meer door het MTV-programma MTV Mash (waarin ook de clips gemixt werden) en het succes van bootleg-dj's als 2 Many DJs en Ben Liebrand. Een duidelijk voorbeeld hiervan is Kylie Minogues Can't Get Blue Monday Out Of My Head: hier werd haar Can't Get You Out of My Head verenigd met Blue Monday van New Order. Deze muziekvorm is nauw gerelateerd aan de samplecultuur binnen hiphop en hedendaagse popmuziek.
  • Buiten de muziekindustrie wordt de term 'bootleg' gebruikt om goederen aan te duiden die zonder officiële licentie zijn vervaardigd en die kopieën zijn van originele producten, zoals dvd's, kleding, speelgoed en luxeartikelen. Deze worden veel goedkoper aangeboden en zijn veelal van inferieure kwaliteit in vergelijking met de officiële goederen.
  • In American football is een 'bootleg' de benaming voor een schijnbeweging waarbij de quarterback doet of hij de bal aan de running back geeft om er vervolgens mee het veld over te rennen.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. BOOT CAMP mashing for beginners. Painting by Numbers.