Bootsectorvirus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een bootsectorvirus is een klein computerprogramma dat zichzelf op de harde schijf of diskette schrijft, juist op die plek die tijdens het opstarten van de computer gelezen wordt om het besturingssysteem te vinden, de zogenaamde bootsector. Eenmaal geladen, probeert een dergelijk virus de bootsectoren van verdere aanwezige schijven te infecteren.

In de begintijd van de personal computer kwamen bootsectorvirussen regelmatig voor. De verspreiding vond vooral plaats via diskettes die per ongeluk in de diskettedrive waren achtergebleven. Een computer probeerde in die tijd doorgaans eerst van de diskette op te starten. Ook als het opstarten vanaf de diskette niet lukte, kon het virus zich in het geheugen nestelen en de harde schijf infecteren. Een virus dat op de harde schijf stond, probeerde alle diskettes te infecteren die werden gebruikt.

Door de opkomst van de cd-rom en internet zijn diskettes in onbruik geraakt en is het mechanisme van de verspreiding van bootsectorvirussen niet meer effectief. Ook heeft het moderne BIOS de mogelijkheid om het overschrijven van de bootsector van de harde schijf te blokkeren.

Tegenwoordig bestaan opstartbare USB-sticks, die vaker gebruikt worden dan diskettes. Omdat deze dezelfde functionaliteit hebben als de diskette zie je tegenwoordig ook computervirussen die USB-sticks en andere vormen van smart media infecteren. Moderne antivirussoftware controleert daarom ook de op deze vorm van opslag aanwezige gegevens, omdat een USB-stick ook als opstartbaar kan zijn ingesteld in het BIOS. Vóór het opstarten van de computer dient deze functie dan ook uitgeschakeld te worden, omdat het virus niet "al in het geheugen zit.