Bosch Rexroth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bosch Rexroth B.V.
Hoofdkwartier van Bosch Rexroth in Nederland in Boxtel
Hoofdkwartier van Bosch Rexroth in Nederland in Boxtel
Oprichting Boxtel, Nederland in 1954
Hoofdkantoor Boxtel
Werknemers 812
Website Bosch Rexroth Nederland
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bosch Rexroth B.V. is een bedrijf en onderdeel van de divisie Industrial Technology van Robert Bosch GmbH. Bosch Rexroth Nederland (voorheen Hydraudyne) bestaat, met ruim 800 medewerkers, uit het hoofdkantoor in Boxtel, zes servicevestigingen verspreid over Nederland, Bosch Rexroth Electric Drives and Controls in Eindhoven en Oil Control in Haarlem.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf Rexroth dateert uit 1795, toen de familie Rexroth de onderneming Höllenhammer in Elsavatal overnam. Later neemt het bedrijf de Stein'schen ijzergieterij in Lohr am Main over. In deze Duitse plaats vlak bij Frankfurt is nu het hoofdkantoor van Bosch Rexroth gevestigd. In 1930 pioneerde Rexroth met een speciale nieuwe gietmethode die wereldwijd als een doorbraak werd gezien. Vele jaren en ontwikkeling later lanceert het bedrijf in 1952 een serie gestandaardiseerde hydraulische componenten. In 1965 neemt Rexroth het bedrijf Indramat GmbH, Lohr over en treedt toe in de wereld van electrical control engineering. In 1968 werd Mannessman AG aandeelhouder en ontstond Mannessman Rexroth. Gedurende de jaren 1972-1976 wordt het productportfolio uitgebreid met axial piston pumps en motoren door de overname van Hydromatic GmbH, Elchingen en Bruehninghaus GmbH, Horb.

In 1977 vertakt het bedrijf in gear en coupling-technologie door de overname van Lohmann+Stolterfoht GmbH, Witten. In dit jaar wordt in het buurland Nederland ook het bedrijf Hydraudyne overgenomen. Hydraudyne, opgericht door Joop van As en Dick Huijgen in 1954, was tot die tijd voornamelijk actief in de hydrauliek voor de baggerindustrie, en scheepsliften. Hydraudyne leverde onder andere de hydraulische cilinders voor de Oosterscheldekering in het kader van de stormvloedkering en hierbij werd er een recordlengte van 56 kilometer hydraulisch leidingwerk gebruikt. Met de overname van Deutsche Star GmbH, Schweinfurt, wordt het productenpallet van Mannessman Rexroth uitgebreid met Linear motion technologie. Na de overname van AB Mecman, Stockholm (pneumatiek) in 1992 groeit het bedrijf richting pneumatic engineering. In het jaar 2001 gaat het concern samen met Robert Bosch GmbH en zo ontstaat het huidige Bosch Rexroth zoals we dit ook in Nederland kennen. Vooral binnen de hydraulische industrie heeft Bosch Rexroth grote bekendheid op het gebied van aandrijf- en besturingstechnologie (bijvoorbeeld dankzij projecten als London Eye). Naast hydrauliek is het bedrijf tegenwoordig ook actief in pneumatiek en elektronische besturings- en aandrijvingstechnologie. In november 2005 neemt Rexroth het bedrijf Nyquist over waarmee ze een groot aandeel krijgen in de motion control voor semiconductors en medische apparatuur. De meest recente overname is Oil Control in 2008 waarmee Rexroth zijn compact hydrauliek markt uitbreid.

Externe links[bewerken]