Kunstcentrum de Boterhal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Boterhal)
Naar navigatie springen Jump to search
De Boterhal

De Boterhal is een kunstcentrum gevestigd in het voormalige Sint Jans Gasthuis aan het Kerkplein in Hoorn. De Boterhal fungeert als thuishaven en expositieruimte van de Kunstenaarsvereniging Hoorn & Omstreken. De leden van de vereniging organiseren er tentoonstellingen met eigen werk en dat van andere veelbelovende kunstenaars.

Het Sint Jans Gasthuis, waar de Boterhal gevestigd is, werd gebouwd in 1563 en verloor in 1841 de functie van gasthuis. Het werd in 1860 ingericht als kleding- en wapenmagazijn van het te Hoorn gelegerde garnizoen. Toen in 1922 het garnizoen werd opgeheven besloot het gemeentebestuur om het in gebruik te nemen als boterhal. Na als overdekte botermarkt gediend te hebben, werd in 1954 het gebouw ingericht als sociale werkplaats. Later gebruikte het Westfries Museum het gebouw als tijdelijk depot.

Op de begane grond worden de balken van de verdiepingsvloer gedragen door 28 individueel gevormde consoles. Sommige zijn gevormd naar mythische figuren zoals Medusa, Hercules en engelen. Maar anderen tonen een leeuwenkop of een man of vrouw.

De Boterhal is ingeschreven in het rijksmonumentenregister onder nummer 22432.

Riool[bewerken]

Onder de Boterhal loopt een 16e-eeuws rioolstelsel dat in januari 2015 bij toeval werd ontdekt.[1] Uit archeologisch onderzoek bleek dat in het riool 17e-eeuws slib en aardewerk ligt.[2] Het riool loopt van het kerkplein, onder de Boterhal door richting 't Glop. Het riool is ontdekt aan het einde van 't Glop doordat het riool daar gedeeltelijk is ingestort waardoor er in de bovenliggende bestrating een gat ontstond.[3]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]