Boxspring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De veren in het binnenste van een boxspring

Een boxspring, vertaald uit het Engels, betekent een box met veren. Het is een verend onderstel bestaand uit een box met veren. Een kwalitatieve boxspring bestaat uit een houten box gemaakt van massief hout, triplex, multiplex of een combinatie hiervan, met daar in een lattenbodem met daarop veren die met de hand bevestigd worden, meestal geknoopt. Dit geheel wordt afgedekt door een natuurlijke werkstof, bijvoorbeeld paardenhaar en schuurwol, dit vanwege hun goede eigenschappen, met name temperatuur en vochtregulatie.

Door de duurzaamheid en het comfort wordt het systeem vaak toegepast in hotels en wordt ook wel hotelbed genoemd.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Vrij vertaald is een boxspring een "bak met veren". Het is dan ook een matrasdrager die is gevuld met metalen spiraalveren en heeft daardoor de nodige loze ruimte. Deze loze ruimte zorgt voor extra ventilatie in de bodem. De binnenkant van deze matrasdrager is meestal afgedekt met schuim.

Er worden ook combinaties aangeboden met een harde bak, deze mogen wettelijk echter geen boxsprings genoemd worden, enkel boxbed of dergelijk zonder het woord springs of veren er in. Deze worden vaak in hotels of in vakantieparken inget vanwege de goedkopere aanschaf met daarop een dikke bonell-binnenvering of pocketvering aangezien dit steviger is en langer mee gaat en als eigenschap heeft hufterproof te zijn. Vaak wordt er een geplastificeerde molton gebruikt om de matras te beschermen tegen transpiratie en om de hygiëne te verhogen, wat het slaapcomfort niet echt ten goede komt vanwege niet afgevoerde transpiratie.

Boxspringcombinatie (boxspringbed met of zonder topdekmatras)[bewerken | brontekst bewerken]

Een boxspringbed bestaat uit de onderbak met veren de zogeheten boxspring en daarop een matras die eventueel ook veren bevat, maar dat is geen voorschrift daar het woord boxspring refereert naar de bak met veren en niet naar de matras wat er op ligt. Daarnaast kan eventueel nog een topdekmatras gebruikt worden voor extra ligcomfort en om de matras zelf te beschermen. Echter worden ze vaak ingezet bij goedkope boxspringbedden van slechte kwaliteit om de slechte ligging te maskeren, dus is het altijd raadzaam bij aankoop van een boxspring het topdekmatras te verwijderen en te gaan liggen op de matras zelf. De meest gebruikte matras is meestal een pocketveringmatras, bij hoogwaardige boxspringbedden zijn deze van natuurlatex en andere natuurlijke materialen zoals kapok en schuurwol en dergelijke gefabriceerd. Een kwalitatief goede boxspring begint daarom ook bij prijzen vanaf ongeveer 2500 euro. De combinatie van de boxspring met de matras zorgt ervoor dat de ondersteuning van het lichaam beter gereguleerd kan worden ten opzichte van de lattenbodem en de spiraal omdat de boxspring een langere veerweg heeft. Een gemiddelde boxspringcombinatie is tussen de 50 en 70 centimeter hoog. Door de samenstelling is er een goede regulering van vocht en ventilatie en wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld.