Brabant Bokaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Brabant Bokaal is een in 2008 ingestelde jaarlijkse cultuurprijs die door de Brabantse afdeling van het Prins Bernhard Cultuurfonds wordt uitgereikt aan maximaal drie personen die zich als vrijwilliger op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Brabantse cultuur en natuur. Aan de laureaten wordt een fraaie zilveren bokaal, vervaardigd door de Brabantse kunstenaar Eelco Veenman, en een draagspeld uitgereikt door de commissaris van de Koning in het provinciehuis te 's-Hertogenbosch. In 2010 hebben de laureaten zich verenigd in het 'Hoederschap van de Brabant Bokaal', dat werkt vanuit het standpunt dat cultuur wezenlijk en verbindend is voor de bewoners van Noord-Brabant. De Hoeders realiseren jaarlijks - in samenspraak met het Prins Bernhard Cultuurfonds - een cultureel project. Dit is altijd vernieuwend en provincie-breed. Samen geven ze zo jaarlijks nieuwe culturele impulsen aan de Noord-Brabantse samenleving.

Culturele projecten van de Hoeders[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op initiatief van de Hoeders van de Brabant Bokaal werden in 2011 liedjes van Jacques Brel vertaald in Brabantse dialecten uit alle delen van de provincie. Deze vertaalde liedjes zijn uitgebracht op de cd Sjaak – Jacques Brel op z’n Brabants. Tijdens drie concerten werden de liedjes onder het publiek gebracht.
  • In 2012 was de titel van het Hoeders-project Schatten van Nieuwe Brabanders. Vijftig immigranten in Brabant werden geïnterviewd aan de hand van voorwerpen die ze uit hun land van herkomst hadden meegebracht. De verhalen met foto’s verschenen in een boek. De voorwerpen werden in de loop van 2012/2013 getoond op een expositie die was te zien in Den Bosch, Helmond, Eindhoven, Breda, Bergen op Zoom, Tilburg en in het provinciehuis in Den Bosch. De vijftig immigranten zijn met hun voorwerpen vereeuwigd op een nieuw ontworpen Brabantse vlag.
  • Het project van 2013 heeft als titel De Brabantse Hap. Dit project haakt in op de hausse aan streekproducten. Alle Brabantse streekproducten worden als cultureel fenomeen geïnventariseerd. De verhalen achter de streekproducten worden opgetekend. In november worden alle streekproducten in Helmond geëxposeerd. Brabanders zijn opgeroepen streekgerechten waarin streekproducten zijn verwerkt aan te melden. Deze gerechten worden in september in Bergen op Zoom bereid en aan het publiek voorgeschoteld. Alle gerechten met hun verhalen en alle streekproducten zullen worden beschreven in een boek.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]