Braziliaans Jiu Jitsu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ) is een vechtsport die zich richt op grappling met de nadruk op grondgevechten. Het doel is een dominante positie te krijgen en ervoor te zorgen dat een aanvaller zo snel mogelijk "afklopt". Het is gebaseerd op een aangepaste variant van het traditionele Japanse Jiu Jitsu, genaamd "Jiu-do". Het idee is dat zacht wint van hard. Met andere woorden, een klein zwakker persoon kan met de juiste technieken en bewegingen zichzelf verdedigen tegen een sterker en grotere aanvaller. Je kunt het beoefenen als zelfverdediging, tijdens speciale Grappling toernooien en Mixed Martial Arts toernooien. Sparren en continu herhalen van oefeningen spelen een belangrijke rol in trainingen. Het gaat vooral om de prestatie die geleverd wordt, met name tijdens wedstrijden en toernooien.

De geschiedenis[bewerken]

De sport begon toen Mitsuyo Maeda, een master in Kosen Judo (vorm van judo die zich meer specialiseert in het grondgevecht, Ne Waza genoemd) , emigreerde naar Brazilië. Hij veranderde trainingsmethodes in niet dodelijk en leerde deze technieken aan Carlos Gracie die het op zijn beurt aan zijn jongere broer Hélio doorgaf. De broers leerden hun kinderen de sport die de familietraditie vandaag de dag nog steeds voortzetten. De Gracie familie heeft het systeem door de jaren heen steeds verder geperfectioneerd. Vaak vechten ze Vale Tudo wedstrijden (voorloper van Mixed Martial Arts) waarin ze de focus legden op grond gevechten en aanpassingen van technieken.

De bekendheid[bewerken]

Braziliaans Jiu-Jitsu werd begin jaren 90 bekend in de Verenigde Staten toen Royce Gracie de eerste, tweede en vierde "Ultimate Fighting" kampioenschappen won. Sindsdien is het een voorkeurssport voor veel MMA vechters en wordt het breed geroemd om zijn nadruk op grondgevechten. BJJ toernooien hebben wereldwijd groeiende aandacht en worden steeds bekender en groter zoals de no-gi submission grappling toernooien van de ADCC (Abu Dahbi Combat Club)

En verder[bewerken]

Soms wordt de sport Gracie Jiu Jitsu (GJJ) genoemd, maar deze naam is gepatenteerd door Rorion Gracie en refereert aan de stijl die hij en zijn leraren uitdroegen. Andere leden van de Gracie familie hebben iets vergelijkbaars zoals Charles Gracie en Renzo Gracie. De Machado broers noemen het MJJ. Elke stijl heeft zijn eigen, unieke aspecten maar worden globaal gezien als afgeleiden van Braziliaans Jiu-Jitsu. Ook is het gradatie systeem anders dan traditioneel Jiu-Jitsu. Hierbij wordt naar inzicht van de leraar, alle "bandeners" van dezelfde kleur verslaan of door middel van wedstrijden. Daarbij zijn er minder banden dus is het niveau van een iemand met een witte band slecht in te schatten.

Banden[bewerken]

Hieronder volgt de volgorde van begin tot eind.

Gordels:

 • wit
 • blauw
 • paars
 • bruin
 • zwart
 • zwart/rood
 • rood

Speciale gordels:

 • geel-groene wedstrijdgordel
 • zwart/rood voor de 7e dan
 • rood

De laatste twee worden echter nauwelijks toegepast net als de junior gradatie onder de 16:

 • wit
 • geel
 • oranje
 • groen

In Nederland[bewerken]

Fernando Yamasaki en Mathieu Peters, uitreiking zwarte band begin 2007.

Ondanks dat de sport al jaren wordt beoefend in Nederland heeft het nog niet zo'n heel grote bekendheid, dit ondanks de wereldwijd grote bekendheid op het gebied van vechtsporten. Er zijn redelijk wat scholen in Nederland waar je BJJ kunt beoefenen. Meestal hebben ze een "zwarte bander" die les geeft. De scholen hebben banden met trainers uit Brazilië. Matthieu Peters uit Oss is de eerste Nederlander die de zwarte band heeft behaald. Hij heeft het prestigieuze examen januari 2007 gehaald bij de Yamasaki Academy in Washington, USA. De verwachting is dat de sport een enorme vlucht zal nemen in Nederland.

In België[bewerken]

In België zijn er intussen een 20-tal BJJ zwarte banders, de BJJ pioniers zoals Mario D'Hoker, Patrick Chaput, Juan Grizzo, Sabatine en Koen Smets en de nieuwe lichting die aan internationale toernooien meedoet. Het BJJ vindt ook hier veel bijval en het aantal beoefenaars groeit gestaag. Velen waren genoodzaakt om in het verleden steeds naar het buitenland te trekken voor wedstrijden en seminaries. Tegenwoordig richten de clubs zelf meer en meer stages, seminaries en wedstrijden in om hun niveau te verhogen. Halverwege de jaren negentig van de 20e eeuw heeft Remco Pardoel, bijgenaamd Grizzly, het Brazilian jiujitsu in Nederland/Europa geïntroduceerd. Inmiddels bestaan er in Europa tientallen scholen waar les wordt gegeven in het Brazilian jiujitsu.