Breda Ballon Fiësta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Breda Ballon Fiësta
Candle lighting (in Canada)
Gehouden in Breda
Thema ballonvaart
Eerste editie 1986
Laatste editie 2011
Officiële website

Breda Ballon Fiësta was een jaarlijks terugkerend ballonvaartevenement dat gehouden werd op een terrein aan de Rietdijk bij de Texas Hoeve in de wijk de Asterd in Breda. Met het 25-jarig bestaan in 2011 werd Breda Ballon Fiësta gehouden vanaf de Trip van Zoudlandtkazerne in Breda Centrum waarna het evenement (tijdelijk) stopte.

Het evenement werd voor het eerst gehouden in 1986 aan de terreinen van de Wikketuin. Het vond elk jaar plaats in de een na laatste week van de zomervakantie op een achtereenvolgende donderdag, vrijdag en zaterdag in augustus. Als de weersomstandigheden het toe lieten stijgen er ieder jaar ballonnen op, zowel 's morgens als 's avonds. Door andere evenementen in de binnenstad week Breda Ballon Fiësta in 2011 uit naar de woensdag, donderdag en vrijdag.

De ballonnen werden gesponsord door diverse bedrijven. Er waren 'gewone' ballonnen en Special-shapes: dit zijn (meestal grotere) ballonnen met speciale vormen zoals een molen, blikje, fotorolletje, Calimero etc.

Vooral 's avonds trok dit gratis evenement veel bezoekers. Op zaterdagavond vond de speciale 'candle lighting' plaats, waarbij ballonnen onder begeleiding van muziek werden opgeblazen en opgelicht. Ter afsluiting vond er vuurwerk plaats boven de Asterdplas.

Er was een jaarlijks wisselend voorprogramma met vliegtuigen, parachutisten en/of vliegeraars.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]