Brent (olie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Brentolie of Brent is een benchmark voor aardolie, een oliesoort die in de internationale oliehandel wordt gebruikt om olie met verschillende eigenschappen te classificeren. Iedere oliesoort heeft zijn eigen prijs.

De naam is afgeleid van het olieveld Brent in de Noordzee. Dit olieveld van Royal Dutch Shell was ooit een van de productiefste olievelden van Groot-Brittannië, maar nadert nu het einde van zijn productie.

Aardolie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten wordt geprijsd op basis van de prijs van Brentolie. Andere klassen olie zijn de OPEC Reference Basket, Dubai Crude en West Texas Intermediate (WTI).

Brentolievelden[bewerken | brontekst bewerken]

De Brentolievelden liggen op 186 km ten noordoosten van Lerwick, Schotland. De Brentolievelden zijn ontdekt in juli 1971 en de eerste tanker is geladen op 13 december 1975.

Handel[bewerken | brontekst bewerken]

Het symbool voor Brentolie is LCO. Vroeger werd het verhandeld op de open-outcry (vloerhandel) International Petroleum Exchange in London. Sinds 2005 wordt het echter verhandeld via de elektronische Intercontinental Exchange (ICE). Eén contract vertegenwoordigt 1.000 vaten (160 m³). De contracten worden verhandeld in Amerikaanse dollars. Er kan ook via allerlei afgeleide producten indirect in oliecontracten gehandeld worden, bijvoorbeeld via een ETFS (tracker).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Olieprijs voor de prijsontwikkeling van Brentolie vanaf 1976