Broder Daniel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Broder Daniel in 1999
Broder Daniel logo.

Broder Daniel is een alternatieve rock band uit Göteborg, Zweden. Henrik Berggren en Daniel Gilbert, die bij elkaar in de klas zaten, hebben de band opgericht in 1989. De band speelde om "sociaal respect" af te dwingen en al vroeg was duidelijk dat de emotionele uiting belangrijker zou zijn dan muzikaliteit.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de eerste zes jaar van het bestaan van de band werd de naam nog al eens veranderd, maar uiteindelijk is Broder Daniel, dat zich laat vertalen als Broeder Daniel, de definitieve naam geworden.

In de loop der jaren zijn er veel wisselingen van bandleden geweest en ook stond de band onder contract van drie platenmaatschappijen.

De band is in Nederland vooral bekend door hun bijdrage van drie nummers aan de Fucking Åmål soundtrack.

Op 30 maart 2008 pleegde gitarist Anders Göthberg zelfmoord in Stockholm. De band speelde voor een laatste maal samen op het Way Out West Festival in Göteborg, ter ere van Anders Göthberg. Tijdens dit concert werd het nummer "Hold On to Your Dreams" voor het eerste keer gespeeld, dat is opgedragen aan Göthberg.

In 2010, 2011 en 2012 toerde Henrik Berggren alleen in een paar Zweedse steden, waar hij Broder Daniel-nummers akoestisch speelde.

Bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]