Bronson Pinchot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bronson Pinchot
Bronson Pinchot (2012)
Algemene informatie
Volledige naam Bronson Alcott Pinchot
Geboren 20 mei 1959
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1983–
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Bronson Alcott Pinchot (New York, 20 mei 1959) is een Amerikaans televisie- en filmacteur. Hij won samen met alle acteurs van de film The First Wives Club in 1996 een National Board of Review Award. Voor zijn rol als Balki Bartokomous in de komedieserie Perfect Strangers werd hij in 1987 genomineerd voor een Emmy Award.

Pinchot speelde van 1986 tot en met 1993 samen met Mark Linn-Baker de hoofdrol in de komedieserie Perfect Strangers. Daar was hij als Balki Bartokomous de komische noot van het tweetal, als schaapherder van het fictieve eiland Mypos, die zijn ogen uitkijkt in het grote Amerika. Enkele jaren daarvoor maakte Pinchot zijn filmdebuut in Risky Business, naast onder meer Tom Cruise. Hij was ook te zien in een klein rolletje in Beverly Hills Cop met Eddie Murphy.

Behalve zijn lijfelijke aanwezigheid, leende Pinchot ook verschillende keren alleen zijn stem aan verschillende films en series. Zo sprak hij de stem in van The Griffin voor Quest for Camelot en die van Francois voor Lady and the Tramp II: Scamp's Adventure. Tevens gaf hij een personage een stem tijdens gastrollen in onder meer Hey Arnold!, Duckman: Private Dick/Family Man en Eek! the Cat.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Vijf afleveringen of meer

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]