Brugklas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige televisieserie, zie Brugklas (televisieserie).

De brugklas is binnen het Nederlandse onderwijssysteem de eerste klas waarin een leerling terechtkomt die vanaf de basisschool naar de middelbare school gaat.

De brugklas is een begrip gedefinieerd in de zogenaamde Mammoetwet, maar al voor die tijd werd toegepast. Het woordje 'brug' in brugklas doelt op de overbruggingsperiode tussen verschillende schoolniveaus binnen een middelbare school. Zo is er op veel scholen die meerdere niveaus aanbieden (bijv. vmbo-t, havo, vwo) de mogelijkheid om deze niveaus te combineren tot een brugklas. Gebruikelijke combinaties zijn de brugklassen vmbo-t/havo en of havo/vwo. Pas na de brugklas moet de leerling kiezen voor de definitieve opleiding. Daarnaast is het mogelijk om door te stromen naar andere opleidingen, om eventuele fouten bij de keus van een opleiding te kunnen rechtzetten. Sommige scholen bieden een tweejarige of zelfs driejarige brugklas aan, andere scholen met meerdere niveaus bieden helemaal geen brugklas aan, waardoor de keuze in de eerste klas in principe dus definitief is.

Als de leerling bijvoorbeeld in een havo/vwo-brugklas zit, ligt het onderwijsniveau ongeveer tussen het niveau van havo en vwo. Hiermee wordt beoogd dat de leerling tijdens het eerste middelbareschooljaar een idee krijgt van het niveau van beide opleidingen, zodat hij goed kan kiezen op welk niveau hij thuishoort. Met name de dakpan havo/vwo kent vaak een twee- of driejarige brugperiode.

Aan het einde van de brugklas wordt dan bepaald welke vorm van onderwijs een leerling gaat volgen. Het is de bedoeling dat op deze manier de leerlingen niet meer hoeven te doubleren, maar bij moeilijkheden kunnen doorstromen naar een minder veeleisend type onderwijs. Een veelgenoemd bezwaar is echter dat leerlingen bij tegenvallende prestaties 'veroordeeld' worden tot een schooltype dat niet op hun niveau is.

Om de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs zo goed mogelijk te laten verlopen, wordt in de brugklas vaak veel uitleg gegeven over hoe te leren en te studeren, bijvoorbeeld in een studieles.

Kinderen die in een brugklas zitten, worden vaak 'brugpiepers' genoemd.

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek brugklas op in het WikiWoordenboek.