Bulb (fotografie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De man rechts maakt op afstand een foto van zijn gezin (1892).

Bulb - op een fotocamera aangeduid met de letter “B” - is een sluitertijd-instelling. Wanneer deze instelling gebruikt wordt zal de sluiter geopend blijven gedurende de tijdspanne dat de ontspanknop is ingedrukt.

Bij sommige oude fotocamera’s komt men ook weleens de letter “T” van tijdopname tegen. Deze knop werkt anders: wanneer deze wordt ingedrukt dan opent de sluiter zich, en bij nogmaals indrukken wordt deze pas gesloten. Deze “T” instelling kan alleen worden gebruikt voor langere tijdopnamen en heeft daardoor andere/minder mogelijkheden dan de “B” instelling.

Werking van een bulb-attribuut[bewerken | brontekst bewerken]

Air-bulb remote control photo camera 1.jpg
Air-bulb remote control photo camera 2.jpg
Een bulb-attribuut. Hier uitgevoerd met extra lange slang op een haspeltje voor bediening op afstand. Op de onderste foto komt na het knijpen in de bal aan de andere kant (links) een metalen pinnetje naar buiten die daarmee een camera kan bedienen.

Het woord bulb komt uit het Engels en betekent bal of bol. Vooral de eerste fotocamera’s werden vroeger bediend met een rubberen bal waaraan een slangetje gemonteerd. Wordt de lucht uit zo’n bal geknepen dan verplaatst deze zich door het slangetje en kan een sluitermechanisme worden bediend. Dit bulb of luchtbal attribuut maakt zo een pneumatisch-mechanische bediening mogelijk. Op oude(re) mechanische en semi-elektronische camera’s kan men,

  • tijdopnamen maken van enkele seconden tot vele uren
  • de camera bedienen op enige afstand
  • de draadontspanner vervangen waarmee minder mechanische trillingen op de camera zal worden overgebracht
  • meerdere camera’s of camera/flitser-combinaties tegelijkertijd te kunnen bedienen omdat een luchtslang eenvoudig in meerdere aansluitingen is op te splitsen dan dat kan met een mechanische draadontspanner

De reactietijd met behulp van een bulb is wel wat trager dan rechtstreekse of mechanische bediening.

Ook op moderne digitale camera’s is vaak een “B” instelling aanwezig of het heeft daar een andere benaming. Deze is dan te vinden onder het handmatige menu of manuele instelling. Dan heeft het eerder de functie van “T” instelling omdat de draadontspanner vervangen wordt door de 2-seconde zelfontspanner.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

Frank Beken bediende het bulb-attribuut door erop te bijten. Zo had hij zijn handen vrij om de camera in te stellen, te richten, en zichzelf vast te houden aan zijn boot.