Mond-tot-mondreclame

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Buzzer (persoon))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mond-tot-mondreclame (bedoeld is mondreclame) is een term die in de marketingindustrie gebruikt wordt als niet-medewerkers een product of dienst met elkaar bespreken. Door middel van begrippen als buzz-marketing of virale marketing proberen marketeers deze vorm van reclame op gang te brengen.

Volgens sommige definities betreft mond-tot-mondreclame een lineair patroon waarbij informatie van zender naar ontvanger overgaat waarna de ontvanger uiteindelijk een nieuwe zender wordt. In deze definitie is het onderscheid tussen mond-tot-mondreclame en een buzz of hype het feit dat niet langer in lineaire patronen over het product gesproken wordt, maar dat opeens iedereen tegen iedereen over het product praat. In andere definities wordt dit onderscheid niet gemaakt en betreft het allebei vormen van mond-tot-mondreclame.

Tegenwoordig worden ook publicaties op internet (in zogenaamde weblogs) of e-mails tot mond-tot-mondreclame gerekend ook al komt hier geen gesproken communicatie meer aan te pas. Met name deze elektronische vorm wordt door marketeers ook wel gebruikt om mond-tot-mondreclame aan te zwengelen.

Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Goedkoop: in tegenstelling tot de meeste andere vormen van reclame hoeft er niet voor betaald te worden.
  • Geloofwaardigheid: omdat de zender van de boodschap doorgaans een bekende van de ontvanger is, wordt door de meeste mensen een hogere geloofwaardigheid aan mond-tot-mondreclame toegekend dan aan andere vormen van reclame. Dit is ook de reden dat mond-tot-mondreclame regelmatig wordt gebruikt in netwerkmarketing.
  • Gerichte reclame: het betreft vrijwel altijd een relevante boodschap voor de ontvanger. Iemand met een positieve ervaring over luiers zal, hoewel hij in principe bereid is deze te delen, niet snel een willekeurige vriend of kennis hierover aanspreken, maar juist wel iemand die toevallig een luier-probleem heeft.

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het is nauwelijks meetbaar of inzichtelijk te krijgen.
  • Het is lastig te sturen, zelfs als flagrante onwaarheden worden verteld.
  • Uit onderzoeken is bekend dat consumenten na een negatieve ervaring tot wel 7 keer meer mensen hierover vertellen dan wanneer ze een uitermate positieve ervaring met een product of dienst hebben.

Voorbeeld van positieve mond-tot-mondreclame[bewerken | brontekst bewerken]

  • Televisieshows of series kunnen door mond-tot-mondreclame groot gemaakt worden. Zo werd naar de nieuwe opname van de serie Battlestar Galactica in 2004 door Amerikaanse science-fictionfans al maanden van tevoren uitgekeken als gevolg van de vele positieve verhalen van Britse fans op diverse science-fictionfora.

Voorbeeld van negatieve mond-tot-mondreclame[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zonder wetenschappelijke onderbouwing adviseren consulentes van Nederlandse consultatiebureaus nieuwe moeders te stoppen met het gebruik van wasverzachter. Hoewel baby's niet in grotere mate allergisch zijn voor wasverzachters dan volwassenen, is er mede als gevolg van deze negatieve mond-tot-mondreclame, een significante daling zichtbaar van het aantal gezinnen dat wasverzachters gebruikt bij moeders die net hun eerste baby gekregen hebben.[bron?]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]