Naar inhoud springen

Côte de Saint-Nicolas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Côte de Saint-Nicolas
Côte de Saint-Nicolas
Top 175 m
Coördinaten 50° 37′ NB, 5° 32′ OL
Locatie Luik
Startplaats Tilleur
Hoogteverschil 113 m
Lengte 1400 m
Stijgings-% 8%
Steilste stuk 11,8%
Côte de Saint-Nicolas (Luik)
Côte de Saint-Nicolas
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

De Côte de Saint-Nicolas is een helling gelegen in de gemeente Saint-Nicolas in de Belgische provincie Luik.

De helling loopt over de Rue Bordelais tussen het kruispunt met de Rue Chiff d'Or en het kruispunt met de Rue de la Justice. De helling heeft een lengte van 1400 m en een gemiddelde stijging van 8%.

De Côte de Saint-Nicolas is vooral bekend van de wielerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik (LBL). De helling was tot en met 2018 (met uitzondering van 2016) de laatste helling met naam, voor de slotklim naar de finish in Ans.

Tijdens LBL werd de helling vaak "La Côte des Italiens" genoemd, omdat er veel mensen van Italiaanse origine wonen en zij dan vurig supporterden voor de Italiaanse wielrenners. Dit was ook duidelijk te zien aan de vele Italiaanse vlaggen die tegen de gevels hingen tijdens de doortocht van de wielrenners.

Luik-Bastenaken-Luik 1999[bewerken | brontekst bewerken]

In de editie van 1999 van Luik-Bastenaken-Luik werd er door Frank Vandenbroucke in de week voor de wedstrijd aangegeven dat hij er zou aanvallen. En effectief: net na het kruispunt met de Avenue de Platanes liet hij Michael Boogerd achter nadat zij in een spannende finale de rest van een groep met favorieten op de Côte de Saint-Nicolas hadden afgeschud.