CA Rosario Central

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rosario Central
CA Rosario Central
Naam Club Atlético
Rosario Central
Bijnaam Canallas
Opgericht 24 december 1889
Stadion Estadio Gigante de Arroyito,
Rosario
Capaciteit 41.654
Voorzitter Norberto Speciale
Trainer Vlag van Argentinië Montero Paolo
Competitie Vlag van Argentinië Primera División
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal
Team van 1903
Kampioensteam van 1937
Kampioensteam van 1951

Club Atlético Rosario Central is een voetbalclub uit Rosario, Argentinië. De grote rivaal is Newell's Old Boys, de andere club uit de stad Rosario.

Historie[bewerken]

De club wordt opgericht in 1889 als Central Argentine Railway Athletic Club, omdat het de club van Engelse spoorwegmedewerkers was. In 1903 wil de club het Spaanstalige karakter benadrukken en verandert het de naam naar de huidige. In de beginjaren van het bestaan komt de club uit in de verschillende lokale competities van Rosario. Door verschillende meningsverschillen met het bestuur van de competitie van Rosario stapt de club enkele keren uit de officiële voetbaldivisie, maar keert het telkens terug. Het behoort tot 1920 tot de succesvolste clubs in lokaal competitieverband.

In 1930 doet het professionalisme zijn intrede in het Argentijnse voetbal en sluit Rosario Central zich aan bij de Argentijnse voetbalbond AFA. Het heeft dan zowel een amateurteam dat op lokaal niveau voetbalt als een professioneel team dat aan de landelijke competitie meedoet.

In 1971 boekt Rosario Central haar eerste succes. Omdat de club eerste wordt in haar groep, moet het in de halve finale aantreden tegen aartsrivaal Newell's Old Boys. Op neutraal terrein wordt met 1-0 gewonnen. De dag van de overwinning, 19 december, wordt nog altijd elk jaar gevierd door de fans en de maker van het doelpunt, Aldo Pedro Poy, door gezamenlijk de goal te schreeuwen. In de finale verslaat Rosario Central met 2-1 CA San Lorenzo de Almagro. Door speling van het lot (om de finaleplaats werd geloot) won de club het nationale kampioenschap nota bene in het stadion van de aartsrivaal Newell's Old Boys.

In 1973 herhaalde Rosario Central dit kunststuk door in de beslissende fase, een minikampioenschap tussen 4 teams van 3 wedstrijden, te winnen van River Plate en Atlanta en gelijk te spelen tegen CA San Lorenzo de Almagro.

Nadien wist de club nogmaals het kampioenschap te winnen in 1980 en 1987. In 1980 na wederom Newell's Old Boys te hebben uitgeschakeld in de halve finale en vervolgens Racing de Córdoba met 2-0 te verslaan in de finale. In 1987 werd de titel behaald via twee competitierondes over 2 maal 19 wedstrijden en eindigde Rosario Central boven...Newell's Old Boys.

In 1995 behaalde de club haar enige internationale succes door in de finale van de Copa CONMEBOL na penalty's te winnen van Atlético Mineiro uit Brazilië nadat beide ploegen hun thuiswedstrijden hadden gewonnen met 4-0. Vanaf de midden jaren 90 is Rosario Central een regelmatige klant van de internationale Zuid-Amerikaanse voetbalcompetities.

Canallas[bewerken]

De fans van Rosario Central worden Canallas genoemd. Over de oorsprong van de naam doen verschillende verhalen de ronde, maar een veel gehoorde versie is dat de club deze bijnaam kreeg nadat het weigerde een benefietwedstrijd voor lepra-patiënten te spelen in de jaren '20. Canalla is een scheldwoord en betekent vrij vertaald slechte mensen. Newell's Old Boys speelde in de plaats van Rosario Central en sindsdien worden de fans van deze club leprosos genoemd oftewel mensen die aan lepra leiden.

Rosario Central is een Argentijnse club die veel aanhangers heeft in Argentinië. Het publiek behoort tot de fanatiekste aanhang in Argentinië. Het Gigante del Arroyito staat bekend om haar explosieve sfeer tijdens voetbalwedstrijden.

Erelijst[bewerken]

1971, 1973, 1980, 1986/87
1995

Bekende (oud-)spelers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie de lijst van spelers van CA Rosario Central voor een opsomming van spelers die uitkwamen voor de club.

Externe links[bewerken]