CMA CGM Bougainville (schip, 2015)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf CMA CGM Bougainville)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Frankrijk
CMA CGM Bougainville
De CMA CGM Bougainville op de Elbe nabij Hamburg.
De CMA CGM Bougainville op de Elbe nabij Hamburg.
Geschiedenis
Werf Samsung Heavy Industries
Kostprijs 150 miljoen dollar
In de vaart genomen 25 augustus 2015
Thuishaven Le Havre
Eigenaren
Eigenaar CMA CGM
Algemene kenmerken
Type containerschip
Lengte 398 m
Breedte 45 m
Diepgang 16 m
Voortstuwing en vermogen MAN B&W 11S90ME-C9.2
Vaart 21 knopen
IMO-nummer 9702156
MMSI 228067900
Capaciteit 18 000 TEU
Bemanning 27
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De CMA CGM Bougainville is het grootste containerschip dat onder Franse vlag vaart. Ze is op 25 augustus 2015 in de vaart gekomen. Het schip is eigendom van de rederij CMA CGM en het vierde schip van een reeks van zes. Elk schip van deze 18000 TEU-reeks draagt de naam van een ontdekkingsreiziger en dit schip is een eerbetoon aan de Franse kapitein Louis-Antoine de Bougainville. Ze is op 6 oktober 2015 in Le Havre officieel ingewijd door de Franse president François Hollande. De CMA CGM Bougainville vaart tussen Europa en Azië en staat symbool voor milieuvriendelijkheid, technologie en de globale economie.

Karakteristieken[bewerken]

Het schip heeft een lengte van 398 meter en is 54 meter breed. De capaciteit van het schip is 18000 TEU (200.000 ton). Dit is te vergelijken met 109 km achter elkaar geplaatste containers. De CMA CGM Bougainville kan tot een snelheid van 21 knopen varen.

Constructie[bewerken]

Het schip is geconstrueerd op de scheepswerf van Samsung Heavy Industries en voldoet aan de eisen van de Internationale Maritieme Organisatie.

TRAXENS[bewerken]

De CMA CGM Bougainville is het eerste schip dat met TRAXENS-technologie is uitgerust. Het is een systeem dat ervoor zorgt dat informatie (vochtigheid, temperatuur, locatie) over elke container naar de rederij uitgezonden wordt en dat containers met elkaar in verbinding staan. Ook bij koeltransport is dit een hulpmiddel, want dit systeem kan de temperatuur van de containers controleren en aanpassen.[1]

Milieu[bewerken]

Dankzij de nieuwe milieuvriendelijke technologieën en de optimalisatie van de hydrodynamica van de CMA CGM Bougainville is haar uitstoot aanzienlijk verminderd. Onder andere dankzij haar vernieuwde elektronische injectiemotor en verbeterde ontwerp van de romp stoot het schip nog maar 37g CO2/km uit per getransporteerde container, wat aanzienlijk lager is dan enkele jaren geleden. Ook bevat het schip een ballastwaterbehandelingssysteem, dit wil zeggen dat water gefilterd wordt wanneer het aan boord gepompt wordt en tijdens ballastoperaties. Het water dat terug in de zee geloosd wordt is zodanig gezuiverd van chemische producten en vreemde organismen, dat op deze manier het milieu wordt gevrijwaard.

Wereldwijd[bewerken]

Het schip vervoert goederen naar Europa, Midden-Oosten en Azië en bedient zo de wereldwijde markten.

  1. http://maritime-executive.com/article/the-future-of-shipping-built-in-connectivity