MMSI

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het MMSI-nummer (Maritieme Mobile Service Identiteit-nummer) is een uniek getal van negen cijfers dat een radiostation of groep van stations identificeert. Bij het uitzenden van een DSC-boodschap wordt het MMSI-nummer automatisch meegezonden. Het is een doelmatig middel om opsporings- en reddingsacties (Search and Rescue) snel van start te laten gaan. Men kan tevens boodschappen adresseren aan stations door middel van hun MMSI-nummer. Het MMSI-nummer heeft een standaardformaat (zoals een telefoonnummer) en geeft informatie over het stationstype, het land van registratie en de identiteit van het schip. In België houdt het BIPT deze database bij, in Nederland is dit de RDI.

MMSI is een deel van het GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System). Het MMSI-nummer is vergelijkbaar met ATIS. In principe was ATIS voor binnenvaart en MMSI voor de zeevaart. Maar met de komst van Inland-AIS wordt het MMSI-nummer ook gebruikt in de binnenvaart.

Het MMSI bevat een 3-cijferige landcode, de Maritime Identification Digits (MID). Deze landcodes worden toegewezen door de ITU. De in Nederland uitgegeven nummers beginnen met 244, 245 en 246. België gebruikt 205.

Structuur van een MMSI-nummer[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste stuk van het MMSI-nummer geeft aan wat voor soort station het identificeert. Een schip is herkenbaar aan een MMSI zonder voorloopnullen (bijvoorbeeld 244999999), een groep aan één voorloopnul (bijvoorbeeld 024499999) en een walstation aan twee voorloopnullen (bijvoorbeeld 002449999). Deze indeling is bepaald in de ITU Aanbeveling M.585.[1]

In de volgende tabel staat MID voor de driecijferige landcode.

MMSI Soort station
MIDnnnnnn Schip
0MIDnnnnn Groep van schepen
00MIDnnnn Walstation
111MIDnnn Reddingsvliegtuig of -helikopter
8MIDnnnnn VHF-Portofoon met DSC en satelliet-plaatsbepaling
970nnnnnn AIS-SART
972nnnnnn AIS en/of DSC man-overboord device
974nnnnnn AIS-EPIRB
98MIDnnnn Vaartuigen behorende bij een moederschip
99MIDnnnn Vast navigatiehulpmiddel

Bij de codes 970, 972 en 974 bestaan de resterende cijfers uit een tweecijferige fabrikantcode en een viercijferig volgnummer.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. ITU Recommendation M.585: Assignment and use of identities in the maritime mobile service. Gearchiveerd op 8 april 2023.