Cabriolet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cabrio)
Maybach Zeppelin DS 8 Cabriolet

Een cabriolet is een carrosserievorm voor een auto en vernoemd naar een open rijtuig. De uitvoering is voorzien van een inklapbaar (opvouwbaar) dak. Ook de Engelse term convertible wordt in Nederland wel gebruikt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de cabriolet is zo oud als de auto zelf. De allereerste auto's waren uitsluitend cabriolets. Pas later, toen Cadillac haar eerste coupé presenteerde kwam de gesloten auto in zwang. In de jaren zeventig werd de cabriolet als gevaarlijk gezien omdat ze de inzittenden nauwelijks bescherming bieden als het voertuig over de kop slaat. Tegenwoordig worden cabriolets vaak uitgerust met een "roll-over-bar".

Metalen klapdak[bewerken | brontekst bewerken]

Dit concept is voor het eerst toegepast in 1934 op de Peugeot 401. Mercedes-Benz herintroduceerde de zogenaamde coupé-cabriolet-constructie in 1992, een variant gemaakt in metaal en glas, die naast de meer conventionele stoffen en vinyldaken kwamen. Dit prototype werd later ook daadwerkelijk in productie genomen.

Het concept van een stevig metalen dak op cabriolets is al veel ouder. Reeds in de jaren dertig waren er cabriolets met een inklapbaar stevig dak. Deze variant is technisch gezien ook geen cabriolet, maar een hard-top. De daken bestonden destijds echter uit één stuk en dat was niet erg praktisch. Opvouwbare daken van stof namen veel minder plaats in. Wel hebben er altijd cabriolets bestaan met afneembare 'hardtops', die men 's zomers thuis kon achterlaten en 's winters kon monteren.

Zowel Peugeot als Ford hebben een tussenvorm geproduceerd, waarbij het metalen dak deels inklapte in de kofferbak. Dit systeem was vrij zwaar. Het principe van het metalen wegklapdak komt van Peugeot en het werd voor het eerst toegepast op de Peugeot 401 Eclipse die vanaf 1935 gebouwd werd. Doordat de techniek in die tijd nog onvolmaakt was, was dit model geen echt succes.

Mercedes-Benz herintroduceerde het concept van de inklapbare hardtop in 1996 op de Mercedes SLK. De uit twee delen bestaande opvouwbare hardtop past gemakkelijker in de auto en heeft niet de nadelen van zijn voorgangers. Enkele jaren later maakte Peugeot dit type cabriolet bereikbaar voor het grote publiek met de 206 CC.

Autobus[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen het streekbusvervoer is er in Nederland ook gebruik gemaakt van standaardstreekbussen die omgebouwd zijn tot cabriobussen. In de jaren 90 had de vervoersmaatschappij FRAM in de zomer een cabriobus op een lijn langs toeristische kustplekken in het zuidwesten van Friesland.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Coupé-cabriolet, een carrosserievorm voor een auto die voorzien is van een inklapbaar stalen of kunststoffen dak. Daarmee is het een auto die zowel coupé als cabriolet is.
  • Een variant van "open rijden" is het targa-dak. Een targa-dak kan uit één of twee panelen bestaan, veelal van glas. Het verschil met de cabriolet is dat alleen het dak tussen de a-stijl en c-stijl wordt verwijderd. Bij een targa-dak met twee panelen blijft in het midden een verbindingsstuk tussen de voor- en achterzijde van de auto over, de z.g. T-bar.
  • Landaulet, een auto die is voorzien van een neerklapbaar (invouwbaar) dak voor de achterkant, terwijl de voorkant (bestuurdersgedeelte) of volledig gesloten of volledig open is.
Op andere Wikimedia-projecten