Naar inhoud springen

Campionat de Catalunya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trofee van het Campionat de Catalunya

Het Campionat de Catalunya of Catalaanse kampioenschap was een jaarlijks gehouden voetbalcompetitie tussen de voetbalclubs van de Spaanse regio Catalonië. Het toernooi werd van 1900 tot 1940 georganiseerd.

Met de eerste Catalaanse competitie werd gestart in 1900 onder de naam Copa Macaya (vernoemd naar Alfons Macaya, president van Hispània FC en initiatiefnemer van de competitie), waarmee de Catalaanse voetbalcompetitie de oudste is van Spanje. In 1903 ontstond een tweede Catalaanse competitie, de Copa Barcelona. Deze competitie werd slechts eenmaal gespeeld en na 1903 begon de Federació Catalana de Futbol de Catalaanse competitie te organiseren onder de naam Campionat de Catalunya. De winnaar van deze competitie plaatste zich voor de Copa del Rey, de Spaanse nationale beker. In 1917 werd de Campionat de Catalunya professioneel en werd een tweede divisie opgericht, de Campionat de Catalunya de Segona Categoria.

In 1928 ging de Primera División van start, een nationale competitie waarvan de Catalaanse clubs FC Barcelona, RCD Espanyol en CE Europa medeoprichters waren. Na de komst van de Primera División en andere nationale competities (o.a Segunda División A) werd het Campionat de Catalunya van minder groot belang. Onder het bewind van dictator Francisco Franco werd de eigen competitie van Catalonië in 1940 afgeschaft. In 1984 werd gestart met een nieuwe bekercompetitie, de Copa Generalitat. In 1988 veranderde de naam in het huidige Copa de Catalunya.

Winnaars van het Campionat de Catalunya

[bewerken | brontekst bewerken]

Copa Barcelona

[bewerken | brontekst bewerken]

Campionat de Catalunya

[bewerken | brontekst bewerken]