Canon EF-S-lensvatting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EF-S-lensvatting bij een 18-55 mm lens. De witte markering voor positionering is onder het logo aangebracht
EF-S-lensvatting op een EF-S compatibele camera. Let op de rode en witte markeringen

De Canon EF-S-lensvatting is een afgeleide van de Canon EF-lensvatting gemaakt voor een aantal Canon spiegelreflexcamera's met een APS-C formaat beeldsensor. De eerste lens met deze vatting verscheen in 2003. Camera's met de EF-S vatting kunnen ook gebruik maken van lenzen met EF vatting. Alleen Canon camera's met een APS-C formaat sensor die uitgebracht zijn na 2003 ondersteunen de EF-S vatting. EF-S objectieven zijn, behalve de type-aanduiding, herkenbaar aan een kleine witte vierkante markering op de vatting, die aangeeft in welke positie het objectief op de body moet worden geplaatst. EF-objectieven hebben een rode punt, op een andere positie. Op de EF-S compatibele camera's zijn beide markeringen naast elkaar op de vatting aangebracht.

De "S" in EF-S is volgens Canon ofwel de afkorting van Small image circle (in het Nederlands kleine afbeeldingscirkel), ofwel van Short back focus. Deze lenzen geven een kleiner beeld dan de EF vattinglenzen. Hierdoor zijn ze beter geschikt voor APS-C beeldsensoren.[1] Door de kleinere cirkel kunnen de achterste lensdelen verder naar achter worden geplaatst en op die manier zorgen voor beter beeld bij het gebruik van groothoeklenzen. Ook kunnen de objectieven hierdoor gebruik maken van kleinere, voordeligere lenzen.

EF-S lenzen kunnen niet gebruikt worden op camera's met APS-H en Full-frame camera's. De spiegel kan tegen de lens botsen en hierdoor kapotgaan.

Andere vattingen van Canon lenzen zijn EF-M (geschikt voor EOS-M Camera's, systeem camera's met een kleinere beeldsensor) en EF-R (geschikt voor systeem camera's met een fullframe beeldsensor). EF-S lenzen kunnen alleen op camera's met EF-R vatting gebruikt worden met een adapter.

Camera's met EF-S-vatting[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende camera's hebben een EF-S vatting:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]