Cape Canaveral Air Force Station Lanceercomplex 16

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cape Canaveral Air Force Station Lanceercomplex 16 (afgekort LC-16) is een van de lanceercomplexen van Cape Canaveral Air Force Stations Missile Row waar ballistische raketten werden getest. Het werd eind jaren 1950 aangelegd als een van de vier lanceercomplexen voor de LGM-25 Titan I-raket die er vanaf 1959 werd gelanceerd. De Titan I werd al gauw opgevolgd door de Titan II die geschikter was als intercontinentale raket en ook op LC-16 werd getest. Daarna werd LC-16 overgedragen aan NASA die er tests met Gemini capsules lanceerklaar maakte en statische tests met Apollo CSM’s uitvoerde.

Vanaf 1972 werd het complex weer door defensie gebruikt voor tests van ballistische Pershing-raketten. In 1988 werd er voor het laatst een raket vanaf LC-16 gelanceerd.

In januari 2019 werd bekend dat het lanceercomplex wordt verhuurd aan Relativity Space dat er Terran 1-raketten voor de ruimtevaart wil lanceren. Deze vrijwel volledig 3D-geprinte raketten zijn nog in ontwikkeling. Artistieke impressies die Relativity heeft vrijgegeven laten zien dat de nieuw te bouwen lanceerinrichting veel overeenkomsten met die van SpaceX op SLC-40 vertoont met een horizontale integratie faciliteit en transporter-erector. De raketten van Relativity zullen op methalox (vloeibare methaan en vloeibare zuurstof) werken.