Capitole

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Capitole

De Capitole is een theater- en evenementenzaal in de Belgische stad Gent. Het gebouw met 2.000 zitplaatsen bevindt zich aan het Graaf van Vlaanderenplein.

Geschiedenis[bewerken]

Nadat in 1837 het station Gent-Zuid was opgetrokken, werd in de jaren 1840 ten oosten van het station het Graaf van Vlaanderenplein aangelegd. Het plein kreeg rond 1850 aan de oostelijke zijde een neoclassicistische gevelwand. Achter een van die gevels werd een bioscoopzaal ingericht door Geo Henderick. De zaal, toen nog "Le Capitole" startte als filmzaal in 1932. Voor zijn tijd was ze modern en vrij luxueus ingericht. De zaal kon zowel voor filmvoorstellingen als voor optredens gebruikt worden. Een grote scène, verlichting, toneeltoren en orkestbak lieten meerdere opstellingen toe. Onder andere Leo Martin, Jan Kiepura, Josephine Baker, Luis Mariano maar ook Tino Rossi en Martha Eggerth traden hier op.

Later volgden nog Johnny Hallyday, Claude François, Richard Anthony, The Platters en Dalida. In 1986 sloot de zaal evenwel en bleef 14 jaar buiten gebruik. De gevels en bedaking werd, net als de andere oostelijke gevels van het plein, in 1988 als monument beschermd.[1][2]

De zaal werd volledig gerenoveerd en gemoderniseerd door Music Hall Group en opende 28 oktober 2001 met de première van Camelot z'n deuren als vernieuwd trefcentrum voor cultuur in Gent met een zaal. Aanvankelijk was het de bedoeling van de Groep er zijn musicals te kunnen brengen, maar ook andere theatergroepen, muziekbands en evenementen kwamen er over de vloer. Zo onder meer de "Lord of the Dance", Eva de Roovere, Boudewijn de Groot, Art Garfunkel, Helmut Lotti en vele andere.

Dat de Capitole grote namen kan aantrekken is mede te danken aan het feit dat de Music Hall Group ook het beheer waarneemt van Vorst Nationaal in Brussel en de Stadsschouwburg in Antwerpen en ook producties in Nederland realiseert.

Externe link[bewerken]