Carbon copy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de gelijknamige film, zie Carbon Copy (film)

Een carbon copy (afgekort: cc of CC), letterlijk carbonkopie, is een kopie van een e-mailbericht. Een variant hierop is de blind carbon copy (bcc of BCC), waarbij de geadresseerden elkaars e-mailadres niet zien. De naam komt van het carbonpapier waarmee bij schrijven, tekenen of typen op een vel papier tegelijk een kopie op een tweede vel papier wordt gemaakt.

Blind carbon copy (bcc)[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebruik van blind carbon copy (bcc, een blinde kopie) heeft tot gevolg dat de ontvangers van de gestuurde mail elkaars e-mailadres niet kunnen zien.

Mogelijk voordeel van het gebruik van bcc:

  • Privacy: de ontvangers weten niet van elkaar wie het mailbericht ontvangt.
  • Iemand die op 'Allen beantwoorden' klikt, stuurt hetzelfde antwoord ook aan iedereen die in het Aan- of CC-vak staat. Dit is vaak onwenselijk, omdat er een hoop (veelal overbodige) mailtjes rondgestuurd worden.
  • Het risico op spam wordt aanzienlijk verminderd, want als zich onder de ontvangers iemand met minder goede bedoelingen bevindt, zal die persoon geen misbruik kunnen maken van de vele geldige e-mailadressen die deze anders in handen zou hebben gekregen.
  • Het risico op verspreiding van bepaalde computervirussen wordt kleiner. De computer van een ontvanger kan besmet zijn met een virus dat de adressen gebruikt om zichzelf voort te planten.

Mogelijk nadeel van het gebruik van bcc:

  • Sommige mensen vatten bcc op als een heimelijke verzending.

Op kantoor[bewerken | brontekst bewerken]

In een kantooromgeving worden cc'tjes vaak gebruikt om partijen die niet direct iets met de mailconversatie te maken hebben op de hoogte te houden. Bijvoorbeeld twee medewerkers die de baas cc'en over de voortgang van het project.

Een bcc wordt vaak gebruikt als de ontvanger niet mag of hoeft te weten dat het mailtje ook naar de bcc-geadresseerde is toegestuurd. Een advocaat kan bijvoorbeeld namens de cliënt (die een cc krijgt) een e-mail sturen naar de tegenpartij, maar ook een bcc sturen naar de rechtsbijstandverzekering. De tegenpartij heeft er immers niets mee te maken wie de juridische bijstand betaalt. Die wetenschap kan zelfs averechts werken als de tegenpartij een inschatting kan maken van wanneer die financiering stopt.