Carl Alexander Clerck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Titelpagina van Clercks Svenska spindlar uit 1757.

Carl Alexander Clerck (1709 - 22 juli 1765) was een Zweeds entomoloog en arachnoloog.

Clerck was van kleinadelijke komaf en ging in 1726 aan de universiteit van Uppsala studeren. Er is weinig bekend over zijn academische loopbaan. Hoewel hij een tijdgenoot van Linnaeus was, is het onbekend of hij gedurende zijn verblijf in Uppsala in contact met hem kwam. Doordat zijn middelen opraakten was hij gedwongen zijn studie er voortijdig aan te geven en een betrekking in overheidsdienst te zoeken. Uiteindelijk was hij als ambtenaar werkzaam in de gemeente Stockholm.

Zijn interesse in de natuurwetenschappen ontwikkelde Clerck pas geruime tijd na zijn jeugd, onder invloed van een lezing door Linnaeus in Stockholm in 1737.[bron?] In de jaren erna verzamelde en classificeerde hij een aanzienlijk aantal spinnensoorten, hetgeen hij in 1757 tezamen met zijn algemene observaties aangaande het gedrag van spinnen bundelde in zijn werk Svenska spindlar ('Zweedse spinnen', tevens bekend onder de Latijnse titel Aranei Suecici). Hij nam ook een aanvang met de publicatie van Icones insectorum rariorum, een serie van gedetailleerde maar niet nader toegelichte tekeningen van een groot aantal vlindersoorten, een werk dat door Clercks dood nooit werd voltooid en waarvan in 1766 het derde en laatste deel verscheen.

Aangezien er wordt aangenomen dat Icones insectorum rariorum werd gepubliceerd vóór de 10e uitgave van Systema Naturae (Linnaeus 1758), dat het startpunt van de zoölogische nomenclatuur markeert, is Svenska spindlar het vroegst beschikbare werk dat geldige wetenschappelijk namen voor diersoorten bevat.[1] Hij raakte later bevriend met Linnaeus, met wie hij tevens een correspondentie onderhield. Linnaeus was een groot bewonderaar van Clercks werk en droeg zorg voor de benoeming van Clerck tot lid van de Zweedse Kungliga Vetenskaps-Societeten i Uppsala in 1756 en van de Zweedse Kungliga Vetenskapsakademien in 1764.

Ter ere van Clerck benoemde Linnaeus tevens een mottensoort naar hem: Phalaena clerkella, Linnaeus 1758, die vandaag de dag als Lyonetia clerkella door het leven gaat.

Clercks collectie bevindt zich in het Naturhistoriska riksmuseet, het nationale natuurhistorische museum van Zweden.

Externe link[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Alb. Tullgren, 1929: "Clerck, Carl Alexander", Svenskt biografiskt lexikon, deel 8.
  • Nordisk familjebok, 2e uitgave., deel 5 (1906), col. 432 f.
  1. F. Pleijel & G. W. Rouse, 2003: Ceci n´est pas une pipe - names clades and phylogenetic nomenclature, J. Zool. Syst. Evol. Research, 41: 162-174.