Carlos Arias Navarro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carlos Arias Navarro (1975)

Carlos Arias Navarro (Madrid, 11 december 1908 – aldaar, 27 november 1989) was premier en regeringsleider van Spanje van 3 januari 1974 tot 1 juli 1976.

Carlos Arias Navarro was vanaf 1929, tijdens de dictatuur van Primo de Rivera, ambtenaar bij het ministerie van Justitie en fiscaal aanklager in Málaga en Madrid. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog sloot hij zich aan bij de nationalisten onder leiding van generaal Franco.

Tijdens deze burgeroorlog en ook daarna speelde Arias Navarro een belangrijke rol bij de terechtstelling en executie van tegenstanders van de nationalisten. In 1944 werd hij gouverneur van León, daarna bekleedde hij dezelfde functie in Tenerife en Navarra. Van 1957 tot 1965 is hij directeur-generaal van de Spaanse veiligheidsdienst, daarna wordt hij tot burgemeester van Madrid uitgeroepen.

Carlos Arias Navarro was een van de gedoodverfde opvolgers van Franco. Nadat admiraal Luis Carrero Blanco op 20 december 1973 door de ETA werd gedood nam Carlos Arias Navarro zijn plaats in. Terwijl Franco op zijn sterfbed lag kwamen er verschillende namen naar voren van mogelijke opvolgers. Eén daarvan was Torcuato Fernández-Miranda, een ander was Carlos Arias Navarro.

Uiteindelijk verkoos Franco de laatste, waarschijnlijk meer om Navarro's loyaliteit dan om diens vermogen tot leiderschap. Na de dood van de dictator op 20 november 1975 werd al snel duidelijk dat Arias Navarro in politiek opzicht niet was opgewassen tegen andere ministers van de nieuwe regering, waaronder de voornaamste Manuel Fraga en José María de Areilza. Arias Navarro probeerde tevergeefs de fascistische dictatuur volgens het Franco-model te handhaven. De politieke meerderheid in Spanje zag een overgang naar een sociaaldemocratie als onvermijdelijk. Op 1 juli 1976 trad de regeringsleider na een beraad met koning Juan Carlos I van Spanje ten slotte af. De volgende dag werd hij als compensatie voor zijn aftreden in de adelstand verheven en verkreeg de titel van markies. Hij werd Grande van Spanje. Bij de eerstvolgende verkiezingen sloot hij zich aan bij de Alianza Popular van Manuel Fraga. Hij wist echter nooit meer een belangrijke positie in de Spaanse politiek te verwerven.

Voorganger:
Luis Carrero Blanco
Wapen van Spanje tijdens de dictatuur van Franco
Eerste minister van Spanje

1974-1976

Opvolger:
Adolfo Suárez