Return (toetsenbord)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Carriage Return)
Ga naar: navigatie, zoeken
Een typemachine met carriage return-hendel
De Return-toets (groen omcirkeld) en Enter-toets (rood) op een toetsenbord van een computer

Return (Engels voor "terugkeren") of Enter ("invoeren") is een toets op het toetsenbord van een computer, waarmee men "terugkeert" naar het begin van een regel en/of een ingave bevestigt.

De benaming "return" is afgeleid van carriage return (wagenterugloop), de Engelse term voor de hendel op een typemachine zonder elektrische aandrijving om de wagen met het papier te laten terugkeren naar de rechterkant van het apparaat, zodat de volgende letters links op het papier, op een nieuwe regel, zouden komen. Bij elektrische schrijfmachines werd dit een toets en hieruit is de Return-toets van een computer ontstaan.

Onderscheid tussen Return en Enter[bewerken]

Op mainframe-computers wordt, in tegenstelling tot pc's, nog steeds een onderscheid gemaakt: return brengt je naar de volgende regel (line feed + carriage return), terwijl enter de ingebrachte waarde doorgeeft van de terminal naar de centrale processor voor verwerking. Dergelijk gedrag komt ook terug in sommige software-pakketten zoals Mathematica (software) en Photoshop: bij het bewerken van een tekstvak wordt bij 'return' een nieuwe regel gemaakt, terwijl 'enter' het tekstvak rendert.

Carriage return (CR)[bewerken]

Carriage return (CR) is teken nummer 13 (hex 0x0D, octaal 015) in de ASCII-tekenset, en alle uitbreidingen hiervan (zoals ISO-8859-*).

De eerste 32 tekens (0 t/m 31) van de tekensets die gebaseerd zijn op de ASCII-tekenset zijn geen tekens, maar opdrachten aan uitvoerapparaten. De carriage return (CR) is nummer 13. Deze plaatst de tekst-pointer terug naar de eerste positie van de huidige regel.

Klassiek komt de carriage return voor in combinatie met een regelovergang, aangegeven met een line feed-teken (LF).

Toetsenbord[bewerken]

Op een IBM/Windows toetsenbord (QWERTY) zijn het twee toetsen aan de rechterkant van beide delen van het toetsenbord: