Carven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

'Carven' of 'carving' is een techniek uit het alpineskiën en snowboarden. Essentieel is dat tijdens de bocht de achterkant van de ski (of het board, dit geldt overal in dit artikel) niet meer zijdelings wegschuift over de sneeuw, maar dat de staalkant door de sneeuw snijdt. De eigenlijke bocht ontstaat door de concave ronding van de zijkant, in combinatie met de buiging van de ski onder de druk van de skiër tijdens de bocht (door de middelpuntvliedende kracht).

Carving vermindert de weerstand van ski in de bocht zodat meer snelheid gehaald kan worden. Bovendien resulteert het in principe in een vloeiendere bocht, doordat de ski 'als op rails' door de bocht gaat. Om af te remmen tijdens de bocht op een steile helling zal veelal moeten worden teruggegrepen op de klassieke techniek.

Carving is ontstaan in het snowboarden door middel van sterker concave zijkanten van een snowboard. In de late jaren 90 zijn carving ski's ontworpen. Deze vergrootten de tot dan toe minder sterke concave vorm van ski's, waardoor het nu mogelijk werd ook met ski's een gesneden bocht te maken.