Casa Pia AC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Casa Pia A.C.
Naam Casa Pia Atlético Club
Bijnaam Os Gansos (De ganzen) Casapianos (Die uit Casa Pia)
Opgericht 3 juli 1920
Plaats Lissabon
Stadion Estádio Pina Manique
Capaciteit 2574
Voorzitter Victor Franco
Trainer Filipe Martins
Meeste wedstrijden Saviour Godwin
Clubtopscorer(s) Saviour Godwin
(22 doelpunten)
Competitie Primeira Liga
Website https://casapiaac.pt/
Thuis
Uit
Geldig voor 2023/24
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Casa Pia A.C. is een Portugese sportclub uit Lissabon die vooral bekend staat om zijn voetbalteam. De club is 1920 opgericht en komt uit in de Primeira Liga. Naast een voetbaltak heeft Casa Pia A.C. ook nog takken in andere sporten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Casa Pia werd opgericht op 3 juli 1920 door onder andere Cândido de Oliveira. Slechts 4 maanden na de oprichting won de club zijn eerste prijs al, nadat Benfica met 2-1 werd verslagen in de strijd om de Bronzen Herculano Santos. Cândido de Oliveira, de oprichter, was de aanvoerder tijdens deze wedstrijd. Later dit seizoen werd ook nog de regionale competitie Campeonato de Lisbon en de Lisbon Cup gewonnen. Later deed de club nog mee aan verschillende kleine internationale wedstrijden, maar wist niks te winnen. In 1939 degradeerde de club uit de hoogste competitie.

Recent[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 won de club de vierde competitie van Portugal, wat ze verzekerden van een plaats in de Segunda Divisão. Vanuit deze competitie vond er in 2019 promotie plaats naar de Liga Portugal 2. In 2022 promoveerde Casa Pia via een tweede plaats in de Liga Portugal 2 weer naar het hoogste niveau van het Portugese betaalde voetbal. Dit was voor de eerste keer in 83 jaar. Er werd gelijk voor lijfsbehoud gezorgd, de club eindigde in het seizoen van 2022/23 als 10e in de competitie.