Castrum Peregrini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herengracht 401
Herengracht 401, hoek Beulingstraat
Herengracht 401, hoek Beulingstraat
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 53′ OL
Oorspr. functie woonhuis
Huidig gebruik Castrum Peregrini
Start bouw rond 1700
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 1626
Detailkaart
Castrum Peregrini
Castrum Peregrini
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Castrum Peregrini - Intellectual Playground is de naam van een culturele stichting aan de Herengracht in Amsterdam, opgericht in 1957.

De stichting heeft een brede verzameling van historisch erfgoed, zowel materieel als immaterieel; het gebouw, het archief, de bibliotheek en de verhalen. Castrum Peregrini is zowel in Nederland actief als Europa-wijd met een programma van lezingen, tentoonstellingen en projecten. Kenmerkend voor de activiteiten zijn een vernieuwende omgang met erfgoed. De kernwaarden voor het programma zijn vrijheid, vriendschap en cultuur en de onderlinge samenhang tussen deze drie begrippen. Deze kernwaarden zijn geëxtraheerd uit het verleden van de stichting, het voormalige, gelijknamige onderduikadres in het appartement van de kunstenares Gisèle d'Ailly van Waterschoot van der Gracht (1912-2013).

In het pand aan de Herengracht bevindt zich op de begane grond de publieksruimte, tevens expositieruimte. Deze ruimte is als het ware een white cube onder in een pand vol historische interieurs, kantooretage, gastenkamers, woningen van medewerkers, het atelier van Gisèle, bibliotheek, archief en een kunstverzameling.

Voorbeelden van recente activiteiten: Over fanatisme werd een manifestatie georganiseerd, als afsluiting van een 2-jarige project over dit thema; We Are All Fanatics! ging over de gevoeligheid van iedereen voor groepsfanatisme. Lezingen, workshops, een online fanatisme-meter, concerten en een eenmalig tijdschrift Fanatismo dat met een oplage van 25.000 ex. in Europa werd gedistribueerd. Voor dit project ontving Castrum Peregrini in september 2011 de internationale prijs voor meest innovatieve volwasseneneducatie[bron?].

Castrum Peregrini werkt samen met andere organisaties, zoals met het Goethe-Institut Amsterdam (o.a. met een gemeenschappelijk 'artist in residence’ programma) en de Universiteit Utrecht (een gemeenschappelijk onderzoeksproject Inter(p)lace) en neemt deel aan de Museumnacht Amsterdam (winnaar van de n8 Programmaprijs 2011) en het Fringe Theater Festival Amsterdam.

Externe link[bewerken]