Catharsis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Catharsis (van het Griekse Katharsis, reiniging) is, in de oorspronkelijke betekenis die Aristoteles in zijn Poetica eraan gaf, de loutering van emoties die bij toeschouwers in een tragedie wordt teweeggebracht wanneer ze diepbewogen worden door angst en medelijden voor wat de personages meemaken. Daaruit zijn andere verwante betekenissen afgeleid.

Filosofie en literatuur[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Catharsis (literatuur)

Bij Aristoteles staat catharsis in de definitie van de tragedie voor fysieke, emotionele, religieuze en mentale reiniging. Door het beleven van eleos en phobos (beklag en angst) ervaart de toeschouwer een loutering van de ziel. De term wordt ook toegepast voor het beschrijven van de ervaringen van een tragische held. Aan het einde van Sophocles' Oedipus Rex, bijvoorbeeld, steekt het hoofdpersonage zijn ogen uit om zich van zijn zonden te bevrijden.

Religie[bewerken]

In een religieuze context betekent de term catharsis het zuiveren van het lichaam en de ziel in de zin van berouw en boete. De Katharen zijn een middeleeuwse sekte binnen het christendom.

Medische term[bewerken]

Catharsis is eeuwenlang als medische term gebruikt in de betekenis van reiniging. In een eufemistische context betreft het hier een darmspoeling.

Psychoanalyse[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Catharsis (psychologie)

In de vroege 20e eeuw, werd de term gebruikt als benaming voor een methode voor het behandelen van hysterie. Hierbij werden traumatische herinneringen en de ermee gepaard gaande emoties aan het licht gebracht en uitgesproken.

Zie ook[bewerken]

Katharsis is ook de naam van een metalband, zie Katharsis (band)


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Catharsis of met Catharsis in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Catharsis inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Catharsis en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.