Naar inhoud springen

Caudografie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door CapacciBot (overleg | bijdragen) op 25 aug 2013 om 19:46. (afkortingen voluit)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Caudografie is in de geneeskunde een onderzoeksmethode waarbij de cauda equina in beeld wordt gebracht door het onderste deel van het ruggenmergskanaal met contrastvloeistof te vullen door middel van een lumbale punctie en dan röntgenfoto's te nemen. Op deze manier kan meestal de oorzaak van een caudasyndroom in beeld gebracht worden.

Sinds de komst van de MRI-scanner wordt dit onderzoek nog maar sporadisch uitgevoerd. Een caudografie wordt tegenwoordig alleen nog uitgevoerd als er een absolute contra-indicatie aanwezig is voor een MRI-onderzoek. Dan heeft een CT-scan de voorkeur.

Caudografie. Dorsaal, (links op de afbeelding) is de naald waarmee de lumbale punctie is uitgevoerd nog aanwezig, tussen de derde en vierde lendenwervel. De ingespoten contraststof is wit op dit plaatje. Een HNP (hernia nuclei pulposi) zou zich openbaren als een 'deuk' in de contraststof. Dit is een normale opnmame; op deze opname is geen HNP te zien

Zie ook