Centraal Boekhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Centraal Boekhuis
Het Centrale Magazijn in Culemborg
Het Centrale Magazijn in Culemborg
Rechtsvorm BV
Oprichting 1871 (Bestelhuis van den Nederlandschen Boekhandel)
Oprichter(s) Vereeniging ter bevordering van de belang des Boekhandels
Eigenaar Stichting tot Beheer van de Aandelen van Centraal Boekhuis B.V.
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Erasmusweg 10, Culemborg
Werknemers 758 (2013)
Producten Boeken en overige retail (Healthcare en Fashion)
Sector Distributie
Omzet M€ 87 (2013)
Winst M€ 3,3 (2013)
Website www.cb.nl
Centraal Boekhuis in 1980
Portaal  Portaalicoon   Economie

Het Centraal Boekhuis (CB) is de grootste logistieke dienstverlener op het gebied van boeken in het Nederlandse taalgebied. Het Centraal Boekhuis dient als magazijn waaruit boekwinkels in Nederland en Vlaanderen bevoorraad worden. Van bijna alle uitgeverijen heeft men de courante titels op voorraad. Veel, vooral kleinere, uitgevers laten de distributie van hun boeken volledig over aan het CB. Boekhandels bestellen alleen grote aantallen van een titel direct bij de uitgever vanwege de, in dat geval, lagere inkoopsprijs.

Rond 1850 betrokken de meeste boekhandels hun boeken via groothandels. Dit resulteerde in een forse boekhouding wie welk boek kon leveren. Er werden dan ook pogingen ondernomen om het bestellen en leveren van boeken te vereenvoudigen en te versnellen. In 1871 richtte de Vereniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels (VbbB) het "Bestelhuis van den Nederlandschen Boekhandel" op dat een deel van de administratie rond bestellingen overnam waardoor bestellingen en leveringen vlugger verliepen. In eerste instantie werkte zij alleen voor de boekhandels in de regio Amsterdam en verzorgde zij ook verzendingen naar Nederlands-Indië.

In 1926 ging de VbbB nog een stap verder met de oprichting van een centraal depot. De boekhandels konden nu de meeste titels bij het Centraal Depot bestellen waarna het Bestelhuis zorg droeg voor de financiële afwikkeling met de uitgever.

In 1960 werd een nieuw pand aan de Jan Tooropstraat 109 in Amsterdam Nieuw-West in gebruik genomen. In 1973 verhuisde het Centraal Boekhuis naar Culemborg.

In 1973 werd het Centraal Boekhuis een bv, opgericht door de Nederlandse Boekverkopersbond (NBb), de Koninklijke Nederlandse Uitgeversbond (KNUB, later opgegaan in NUV) en de VbbB (later de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak, KVB). Zij kozen voor nieuwbouw van het Centrale Magazijn in Culemborg vanwege de centrale ligging en goede verbindingen. Vandaar uit wordt sinds die tijd de Nederlandse en Vlaamse markt bediend.

In oktober 2012 is de naam veranderd in CB. Het bedrijf richt zich voortaan ook op de sectoren mode en gezondheidszorg.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]