Koninklijke Vereniging van het Boekenvak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) is de belangenbehartiger van uitgevers, boekhandels, grossiers, distributeurs en importeurs van boeken, en andere organisaties in het boekenvak in de ruimste zin. De vereniging is in 1815 opgericht als de, later Koninklijke, Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels (VBBB, later KVB) door drie boekhandelaren, omdat zij 'diep bewogen (waren) met het diep verval van den boekhandel in ons land'. Het oorspronkelijke hoofddoel was het tegengaan van roofdrukken.

De vereniging heeft een bijzonder uitgebreide collectie historische boeken, die is ondergebracht bij de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. De vereniging moet niet worden verward met de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) en het Nederlands Uitgeversverbond, hoewel deze twee organisaties wel vertegenwoordigd zijn in het bestuur van de vereniging. Het verschil met de KBb is dat de KVB zich traditioneel meer richt op de grote spelers in het veld, terwijl de KBb zich meer richt op de kleine boekhandels. De vereniging handhaaft onder andere de collectieve verticale prijsbinding in Nederland, wat een aantal rechtszaken en procedures bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft opgeleverd. Verder heeft de vereniging in 1973 het Centraal Boekhuis opgericht en bezit ze alle certificaten van aandelen hierin. De Commissie voor de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) komt ook voort uit de KVB, maar is sinds 1983 een zelfstandige stichting.

Historie[bewerken]

Op 11 augustus 1815 ondertekenden 24 boekhandelaren in logement 'De Zwaan' in Amsterdam de 'Acte van Verbintenis van eenige Boekhandelaars in Nederland tot het tegengaan van het maken en verkoopen van Nadrukken'. Dit was de aanzet tot de oprichting van de vereniging.

Lang had de vereniging de bijnaam 'de vereniging met de lange naam'. De Koninklijke vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels kreeg in 1990 haar huidige naam.

Extner link[bewerken]

Website van de KVB